Izgradnja Hidroelektrane “Mrsovo” točak zamajac za Rudo

10.07.2012.

HE Mrsovo

RUDO – Izgradnja Hidroelektrane “Mrsovo”, koju su dogovorili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vlasnik firme „Komesar enerdži limited“ Rašid Serdarov, biće točak zamajac za posrnulu privredu opštine Rudo, izjavio je Srni zamjenik načelnika ove opštine Vitomir Ćirović.

“U našoj opštini biće tokom trogodišnje izgradnje ovog hidroenergetskog objekta pokrenuti javni radovi na kojima će se zaposliti veliki broj ljudi i angažovati preduzeća iz ove i susjednih opština”, rekao je Ćirović.

On je naglasio da će eksproprijacijom zemljišta mnogi građani doći do novca, a najveća korist opštini biće nakon završetka gradnje i puštanje hidroelektrane u pogon, kada će lokalnoj zajednici godišnje pripadati dio sredstava za akumulacijom potopljeno poljoprivredno zemljište.

Ćirović je rekao da je od investitora saznao da je završen idejni projekat hidroelektrane koja će biti instalisane snage 42 megavata i da će pregradna brana biti na rijeci Lim 9,5 kilometara nizvodno od Rudog.

Akumulacija Hidroelektrane “Mrsovo” imaće 10 miliona kubnih vode i prostiraće se sve do mosta na Limu u Rudom i do granice sa Srbijom.

Prema nekim procjenama, investicija izgradnje HE “Mrsovo” iznosi 100 miliona evra.

Dodik je juče rekao u Rudom da će ovakvi objekti nadomjestiti potrebu za domaćom potrošnjom,ako to bude potrebno.

„I izgradnjom ovog energetskog objekta rješavamo kapitalne stvari koje se odnose na našu energetsku budućnost i sigurnost“, rekao je Dodik.

Serdarov je izjavio da je zbog dobre saradnje sa Dodikom odlučio da gradi hidroenergetski objekat na rijeci Lim.

Agencije