MUP RS: U julu i avgustu pojačane kontrole vozača i vozila

06.07.2012.

 

Policija

INFO – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske počelo je kampanju „Vozi oprezno – ljetuj bezbrižno” u okviru koje će u naredna dva mjeseca policija pojačano kontrolisati vozače i tehničku ispravnost vozila na putevima Srpske, prenose agencije.

Načelnik Uprave policije Darko Ćulum rekao je da kampanja traje od prvog jula do 31. avgusta na području cijele RS i da će se vozačima prilikom kontrole dodjeljivati mini paketi prve pomoći.

Prema njegovim riječima, cilj kampanje jeste poboljšanje bezbjednosti učesnika u saobraćaju, podizanje nivoa svijesti građana da poštuju saobraćajne propise, kao i skretanje pažnje svim učesnicima u saobraćaju da je u toku sezona godišnjih odmora kada je frekvencija saobraćaja povećana.

Ćulum je pozvao vozače da na krajnje disciplinovan način učestvuju u saobraćaju, da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila, prave pauze tokom dužih putovanja i da ne voze pod uticajem alkohola ili opijata.

On je naveo da analize iz prethodne godine pokazuju da su kritični putni pravci u RS M14 Modriča u mjestu Ždrijebanj sa pet smrtno stradalih lica, M16 Bijeljina u mjestu Ugljevička Obrijež sa četiri smrtno stradala lica, Čelinac–Kotor Varoš sa četvoro poginulih.

– Prema broju saobraćajnih nesreća, kritični saobraćajni pravci su Klašnice – Prnjavor sa 179 nesreća, Nova Topola – Klašnice sa 143 i regionalni put Kula – Vraca Istočno Sarajevo sa 130 udesa – rekao je Ćulum na konferenciji za novinare.

Prema podacima MUP-a, u prvih pet mjeseci na putevima RS dogodilo se 3.200 saobraćajnih nesreća što je za 8,9 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, dok je u njima 49 lica izgubilo život, teže je povrijeđeno 216, a lakše 693 lica.

– Broj poginulih je manji za 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, broj teže povrijeđenih je manji za 10,4 odsto, a lakše povrijeđenih za 20,3 odsto, dok je broj nesreća sa materijalnom štetom manji za 6,7 odsto – rekao je Ćulum, navodeći da podaci pokazuju da je neprilagođena brzina najčešći uzrok saobraćajnih nesreća.

On je dodao da u saobraćajnim nesrećama najčešće ginu lica starija od 60 godina i mladi dobi između 21 i 30 godina, dok su u prvih pet mjeseci iz saobraćaja isključena 2.962 vozila zbog tehničke neispravnosti.

– Isključeno je 7.350 vozača, najvećim dijelom zbog vožnje pod uticajem alkohola – rekao je Ćulum dodajući da podaci iz juna govore da je prisutna tendencija poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima RS.

Glas Srpske