Na svaku kuću u BiH po jedno vozilo

Agencije - 23. jula 2012. 058.ba

Automobili

ZANIMLJIVOSTI – U BiH je trenutno registrovano oko milion vozila, a s obzirom na to da se procjenjuje da u našoj zemlji živi 3.839.737 građana, ispostavlja se da na svako četvoročlano domaćinstvo dođe po jedan četvorotočkaš.

Dok u siromašnoj državi u kojoj živimo svojim članovima porodice mnogi teškom mukom obezbijede i hranu, a o automobilu mogu samo da sanjaju, očigledno je da parkinge i garaže nekih krasi više automobila.

Istina, situacija nije toliko idilična jer se u ovu statistiku ubrajaju i vozila u vlasništvu pravnih lica, ali ipak stručnjaci navode da je bh. vozni park sve bogatiji.

Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH – IDDEEA, zaključno sa 30. junom, u našoj zemlji bilo je (na fizička i pravna lica) registrovano tačno 1.061.435 vozila. Dakle, po jedno na svaku kuću, mada je prosječna starost daleko veća od evropske.

Upravo zbog toga ekonomisti ukazuju da ove brojke ne pokazuju da smo bogata zemlja jer je starost automobila na bh. putevima dosta velika.

„Možda je taj omjer između vozila i domaćinstava i drugačiji, s obzirom na to da ćemo podatke o broju stanovnika u BiH dobiti tek nakon popisa, a postoje pretpostavke da ih je puno manje nego što govore procjene. Taj odnos bi još više ukazivao na ‘bogatstvo’ našeg stanovništva. Ali, jako je bitno napomenuti da je prosječna starost ta koja definiše standard stanovništva“, navodi Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT.

Nekad nije bilo teško nositi dijete na ramenu po nekoliko kilometara, a sada se auto koristi da bi se otišlo do obližnje prodavnice, ističe Bajramović

Sindikalci ne poriču da je bh. vozni park sve bogatiji, ali i ističu da je vozilo nekada bilo luksuz, a sada je potreba.

„U pravu ste, nedavno mi je bila delegacija iz Norveške i oni su mi skrenuli pažnju da je previše auta na našim cestama. Nisu to vozila kakva voze Evropljani, ali i na našim putevima ima kvalitetnih automobila. No, auto više nije luksuz. Nekada nije bilo teško nositi dijete na ramenu po nekoliko kilometara, a sada se auto koristi da bi se otišlo do obližnje prodavnice“, ističe Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prema podacima Auto-moto saveza (AMS) RS, putevima u RS saobraća sve više vozila.

„Očigledno je da su automobili za stanovništvo postali prijeka potreba“, navodi Perica Pećanac, portparol AMS RS.

Inače, 1,35 miliona stanovnika BiH ima vozačku dozvolu, tako da, očigledno, ovaj dokument mnogim vozačima samo popunjava novčanik, pošto raspolažemo sa oko 350.000 vozila manje nego dozvola.

1.061.435 vozila registrovano u Bosni i Hercegovini

1.350.000 stanovnika ima vozačku dozvolu

3.839.737 građana, prema procjenama, živi u BiH

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: