Plutajući otpad stiže Limom u Drinu

18. jula 2012. 058.ba

Mile Lakić

VIŠEGRAD – Republička ekološka inspekcija konsatatovala da Hidroelektrana „Višegrad“ postupa po Ekološkoj dozvoli.

Preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ iz Višegrada čini velike napore na čišćenju gornjeg Drinskog jezera od plutajućeg otpada koji najvećim dijelom dolazi rijekom Lim, ističe Mile Lakić, direktor ovog preduzeća.

-Radi se, uglavnom, o dotoku količina smeća koje su u Drinu stigle nakon relativno većih proljećnih padavina, a kako veće padavine i veće vode nismo imali tokom 2010. godine obale Drine i njenih pritoka jednostavno su pokupile plutajući otpad iz ranijeg perioda, pojašnjava Lakić.

Lančanica

Ovih dana je republički ekološki inspektor Mlađen Lakić konstatovao da su nadležne službe „Hidroelektrana na Drini“ postupile po Ekološkoj dozvoli i uklonile plutajući otpad, te da ne postoji odgovornost Hidroelektrane „Višegrad“, obzirom da najveće količine smeća stižu sa uzvodnih obala iz susjednih država Srbije i Crne Gore.

Mile Lakić je apelovao na ekološke nevladine organizacije i udruženja, a posebno na Evro regiju „Drina“, da u svojim aktivnostima izvrše pritisak na lokalne zajednice i vlade susjednih država kako bi se uklonilo smeće sa riječnih obala, odakle stiže u gornje Drinsko jezero.

-Odgovorno kažem da se Hidroelektrana „Višegrad“ ne bavi „proizvodnjom“ smeća, već proizvodnjom električne energije. Zato je pravi put da dođemo do ekološki čiste Drine da svi zajedno, uključujući nevladine organizacije i udruženja, vršimo stalne pritiske na nadležne u opštinama i susjednim državama, kako bi uklonili smeće sa riječnih obala, koje sa prvim većim vodama stiže u Drinu, ističe Lakić.

"HE" na Drini

Zahvaljujući aktivnostima posebne službe „Hidroelektrana na Drini“ trenutno na pregradnom profilu Hidroelektrane „Višegrad“ nema plutajućeg otpada.

-U skladu sa našom Ekološkom dozvolom, koja definiše rad i obaveze Hidroelektrane „Višegrad“, regulisali smo redovno čišćenje plutajućeg otpada, njegovo odlaganje na privremenu, a potom na glavnu deponiju, naglašava Lakić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,