Pripreme za Treći Ilindanski Sabor na Borikama

16.07.2012.

Ilindan Borike 2011

ROGATICA – Tradicionalni Ilindanski vašar na Borikama kod Rogatice od 2010. godine prerastao je u Ilindanski Sabor, dvodnevnu kulturno-zabavnu i sportsku manifestaciju, čiji je pokrovitelj opština Rogatica.

Pripreme za ovogodišnji, treći po redu Ilindanski Sabor na Borikama privode se kraju, potvrdio je predsjednik organizacionog odbora i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Borike Milenko Šarenac.

-Prvog dana Sabora, veče uoči Ilindana, 1. avgusta, od 18 časova, na ljetnoj bini u porti hrama „Svetih apostola Petra i Pavla“ na Borikama, organizujemo Ilindansko posijelo, sa bogatim kulturno umjetničkim i zabavnim programom, uz nastup zdravičara, folklorista, muških i ženskih izvornih narodnih grupa i narodnih guslara iz Foče, Čajniča, Višegrada, Novog Goražda, Pala, Ističnog Novog Grada, Bijeljine i Rogatice, kaže Šarenac, dodajući da nakon toga slijedi cjelovečernji koncert popularnog Radmila Zekića, uz pratnju „Zoki benda“ iz Višegrada.

Na Ilindan, 2. avgusta, biće priređena izložba narodnih rukotvorina i narodnih jela, kao i tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda ovog planinskog kraja, te okrugli sto posvećen razvoju poljoprivrede i seoskog turizma na Boričkoj visoravni i drugim područjima opštine Rogatica.

U nastavku Sabora su sportska takmičenja u malom fudbalu, bacanju kamena sa ramena, pješačke i konjske trke, kao i tradicionalno narodno veselje.

-Brojni su razlozi što smo se opredjelili da raniji vašar sadržajno i po značaju preraste u Sabor, koji ima za cilj da povrati nekadašnji sjaj Boričkoj visoravni, koja je bila istinska vazdušna banja i primjer organizovanog seoskog turizma, ističe Šarenac, dodajući da je Sabor prilika da se dodatno promovišu brendovi vezani za proizvodnju Boričkog krompira i kajmaka, te podstaknu napori na revitalizaciji ovdašnje ergele konja.

Organizatori Ilindanskog Sabora su Mjesna zajednica i Srpska pravoslavna Crkvena opština Borike, uz podršku opštine Rogatica i brojnih rogatičkih preduzeća. Najavljena je i finansijska podrška Ministarstva trgovine i turizma Vlade Republike Srpske.