Pripreme za Treći Ilindanski Sabor na Borikama

16. jula 2012. 058.ba

Ilindan Borike 2011

ROGATICA – Tradicionalni Ilindanski vašar na Borikama kod Rogatice od 2010. godine prerastao je u Ilindanski Sabor, dvodnevnu kulturno-zabavnu i sportsku manifestaciju, čiji je pokrovitelj opština Rogatica.

Pripreme za ovogodišnji, treći po redu Ilindanski Sabor na Borikama privode se kraju, potvrdio je predsjednik organizacionog odbora i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Borike Milenko Šarenac.

-Prvog dana Sabora, veče uoči Ilindana, 1. avgusta, od 18 časova, na ljetnoj bini u porti hrama „Svetih apostola Petra i Pavla“ na Borikama, organizujemo Ilindansko posijelo, sa bogatim kulturno umjetničkim i zabavnim programom, uz nastup zdravičara, folklorista, muških i ženskih izvornih narodnih grupa i narodnih guslara iz Foče, Čajniča, Višegrada, Novog Goražda, Pala, Ističnog Novog Grada, Bijeljine i Rogatice, kaže Šarenac, dodajući da nakon toga slijedi cjelovečernji koncert popularnog Radmila Zekića, uz pratnju „Zoki benda“ iz Višegrada.

Na Ilindan, 2. avgusta, biće priređena izložba narodnih rukotvorina i narodnih jela, kao i tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda ovog planinskog kraja, te okrugli sto posvećen razvoju poljoprivrede i seoskog turizma na Boričkoj visoravni i drugim područjima opštine Rogatica.

U nastavku Sabora su sportska takmičenja u malom fudbalu, bacanju kamena sa ramena, pješačke i konjske trke, kao i tradicionalno narodno veselje.

-Brojni su razlozi što smo se opredjelili da raniji vašar sadržajno i po značaju preraste u Sabor, koji ima za cilj da povrati nekadašnji sjaj Boričkoj visoravni, koja je bila istinska vazdušna banja i primjer organizovanog seoskog turizma, ističe Šarenac, dodajući da je Sabor prilika da se dodatno promovišu brendovi vezani za proizvodnju Boričkog krompira i kajmaka, te podstaknu napori na revitalizaciji ovdašnje ergele konja.

Organizatori Ilindanskog Sabora su Mjesna zajednica i Srpska pravoslavna Crkvena opština Borike, uz podršku opštine Rogatica i brojnih rogatičkih preduzeća. Najavljena je i finansijska podrška Ministarstva trgovine i turizma Vlade Republike Srpske.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,