Prva egipatska investicija u Srpskoj

Agencije - 10. jula 2012. 058.ba

Milorad Dodik i Muhamed Fekri

FOČA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je tokom posjete Foči prisustvovao otvaranju obnovljenog pogona peleta za ogrev, u okviru bivšeg preduzeća „Maglić“, u koji je egipatski biznismen Muhamed Fekri uložio četiri miliona evra. „Ovo je prva egipatska investicija u Republici Srpskoj koja ima veliki značaj za Foču i njene građane. Nadam se da je ovo samo početak ulaganja egipatskih biznismena u Srpsku“, istakao je Dodik.

Vlasnik obnovljenog pogona drvnih sortimnenata u Foči Muhamed Fekri zahvalio je predsjedniku Srpske na, kako je rekao, izuzetnoj pomoći u realizaciji projekta, koji u prvoj fazi zapošljava 50 radnika.

„Iduće godine namjeravamo zaposliti još 100 radnika“, naglasio je Fekri, koji već ima slično preduzeće u federalnoj opštini Ustikolina.

Današnjem otvaranju drvoprerađivačkog pogona u Brodu kod Foče prisustvao je i zamjenik ambasadora Egipta u BiH Sajid Ibrahim.

Tokom boravka u Foči predsjednik Dodik posjetio je i gradilište studentskog doma, kao i Hram Svetog Save, čija izgradnja je počela 2005.godine.

Jerej Nenad Tupeša, predsjednik Odbora za izgradnju Svetosavskog hrama, upoznao je Dodika sa finansijskim problemima u vezi sa nastavkom radova na pokrivanju bogomolje bakarnim pokrivačem, za šta je potrebno obezbijediti još oko 800.000 KM.

Napominjući da je Vlada Srpske do sada u gradnju hrama u Foči uložila milion maraka, jerej Tupeša je konstatovao da je iz nerazumljivih razloga, za nastavak gradnje crkve, u posljednje dvije godine, izostala bilo kakva pomoć lokalnih vlasti foče.

„Ovaj saborni hram u Foči, koji se gradi nakon 500 godina, veoma je značajan ne samo za narod Foče, nego i za Republiku Srpsku i zato će Vlada Srpske, kao i sve druge institucije, pomoći da se hram izgradi i da bude ne samo najveći, nego i jedan od naljepših pravoslavnih hramova na ovim prostorima“, rekao je Dodik.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,