Raseljeni ponovo napuštaju domove

Glas Srpske - 20. jula 2012. 058.ba

 

Raseljena lica

FOČA – U alternativnim smještajima u Republici Srpskoj živi 3.780 porodica, od čega je njih 1.370 zakupilo stan, a 850 živi u stanovima koji su po Zakonu o državnoj svojini privremeno dati kao alternativni smještaj.

U takozvanom nezahtijevanom stanu živi i Slavko Tadić, raseljeno lice iz federalne opštine Foča-Ustikolina, gdje mu je poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma uništena imovina. Stupanjem na snagu novog Zakona o državnim stanovima bez nosioca stanarskog prava još prošle godine, resorno Ministarstvo je obavezno da u roku od šest mjeseci stanove vrati pravnim subjektima u čijem su vlasništvu. Slavko mora izaći iz stana, a kaže da nema gdje.

– Iz Ministarstva za izbjegla i raseljena lica sam obaviješten da moram napustiti stan u ulici Maka Dizdara koji sam prije godinu dana dobio na korišćenje i preseliti u samačku zgradu u Miljevini. Godinu dana sam bio u tom stanu, sad me opet gone. Pitao sam zašto, kažu vraćaju se stanovi opštini. Zato sam upućen u Miljevinu uz 55 maraka mjesečne subvencije za kiriju od strane opštine – priča Tadić.

U Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica kažu da je rok od šest mjeseci za vraćanje nezahtijevanih stanova već istekao i da se zakon mora poštovati.

– Nema više mogućnosti novih dodjela niti raspolaganja takvim stanovima. Nastojimo da u dogovoru sa opštinama i pravnim licima koja imaju pravo raspolaganja nad takvim stanovima ne pravimo problem, da nikoga ne tjeramo na ulicu i nađemo rješenje. Kada je u pitanju Slavkov slučaj, radi se opštinskom stanu, a mi ćemo tim porodicama obezbijediti drugi vid smještaja, ili drugi stan izgrađen ili da sam nađe sebi stan, a mi da učestvujemo u plaćanju kirije – pojasnio je Drago Vuleta, pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica.

Slavko je nekada imao dvije kuće u ustikoljanskom selu Poda i Osoje koje su mu u potpunosti uništene. Ni poslije toliko godina od rata nije dobio donaciju za obnovu. U opštini Foča-Ustikolina kažu da se Tadić prijavio na najnoviji konkurs federalnog ministarstva, ali da nije kompletirao svu potrebnu dokumentaciju.

– Trebalo je da ispuni niz opštih kriterija, ali nije dostavio sve potvrde. Čim to dostavi dalje će se krenuti u procedure. Kao osoba koja je aplicirala po javnom pozivu mislim da će ući u proceduru, samo neka se malo potrudi oko dokumentacije i neće biti problema – istakao je Zijad Kunovac, načelnik opštine Foča-Ustikolina.

Anketa

U Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica kažu da su proveli anketu među korisnicima alternativnog smještaja, na osnovu koje će se praviti planovi za obezbjeđivanje sredstava za obnovu i povratak.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,