Saobraćajnica preko Čemernog u funkciji do kraja godine

20.07.2012.

Tunel Čemerno

FOČA – Izgradnja puta Foča-Gacko preko prevoja Čemerno biće završena do kraja građevinske sezone, a povoljno vrijeme idu naruku građevincima.

To je veoma važan projekat za okolne opštine i region u cjelini, a prije svega za Hercegovinu koja je zbog nedostatka saobraćajne infrastrukture dugo bila u izolaciji – rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prema riječima rukovodioca gradilišta Konstantina Tošovića, do kraja godine biće privedeni kraju planirani radovi na projektu trajnog rješenja klizišta Čemerno, jer je riječ o kompleksnom terenu.

On je istakao da je do sada ukupno završeno više od 70 odsto posla, te podsjetio da je asfaltiran prilazni put do velikog tunela, a da su u toku unutrašnji radovi u tom i u malom tunelu.

– Najveći posao predstavljaće radovi na trasi od velikog do malog tunela, gdje geološki radovi još nisu završeni. Tošović je dodao da slijede radovi i na dva mosta i dijelu trase od malog tunela do vijadukta – rekao je Tošović.

Radovi za koje je Vlada Srpske izdvojila 72 miliona maraka počeli su aprilu 2009. godine, a projektom je predviđena izgradnja dva tunela, dva mosta i vijadukt. Dok ne budu završeni radovi na novoj trasi puta, kao i zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj preko planinskog prevoja Čemerno odvijaće se privremenom obilaznicom. Gradnjom novog puta dužine oko devet kilometara, koji predstavlja jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, putna komunikacija preko Čemerna biće skraćena za oko četiri kilometra, a predstavljaće i najkraću saobraćajnu vezu Srbije sa primorjem Crne Gore.

Najduži tunel

Najduži tunel u BiH preko planinskog prevoja Čemerno, dužine 2.109 metara, probijen je krajem oktobra prošle godine, a prilikom nedavnog obilaska radova na pomenutoj trasi predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojič je izjavio da će Vlada RS izdvojiti još novca za ovaj posao ako bude potrebno.