Saobraćajnica preko Čemernog u funkciji do kraja godine

Agencije - 20. jula 2012. 058.ba

Tunel Čemerno

FOČA – Izgradnja puta Foča-Gacko preko prevoja Čemerno biće završena do kraja građevinske sezone, a povoljno vrijeme idu naruku građevincima.

To je veoma važan projekat za okolne opštine i region u cjelini, a prije svega za Hercegovinu koja je zbog nedostatka saobraćajne infrastrukture dugo bila u izolaciji – rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prema riječima rukovodioca gradilišta Konstantina Tošovića, do kraja godine biće privedeni kraju planirani radovi na projektu trajnog rješenja klizišta Čemerno, jer je riječ o kompleksnom terenu.

On je istakao da je do sada ukupno završeno više od 70 odsto posla, te podsjetio da je asfaltiran prilazni put do velikog tunela, a da su u toku unutrašnji radovi u tom i u malom tunelu.

– Najveći posao predstavljaće radovi na trasi od velikog do malog tunela, gdje geološki radovi još nisu završeni. Tošović je dodao da slijede radovi i na dva mosta i dijelu trase od malog tunela do vijadukta – rekao je Tošović.

Radovi za koje je Vlada Srpske izdvojila 72 miliona maraka počeli su aprilu 2009. godine, a projektom je predviđena izgradnja dva tunela, dva mosta i vijadukt. Dok ne budu završeni radovi na novoj trasi puta, kao i zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj preko planinskog prevoja Čemerno odvijaće se privremenom obilaznicom. Gradnjom novog puta dužine oko devet kilometara, koji predstavlja jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, putna komunikacija preko Čemerna biće skraćena za oko četiri kilometra, a predstavljaće i najkraću saobraćajnu vezu Srbije sa primorjem Crne Gore.

Najduži tunel

Najduži tunel u BiH preko planinskog prevoja Čemerno, dužine 2.109 metara, probijen je krajem oktobra prošle godine, a prilikom nedavnog obilaska radova na pomenutoj trasi predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojič je izjavio da će Vlada RS izdvojiti još novca za ovaj posao ako bude potrebno.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,