Slivni na vječnoj straži

Sreten Mitrović - 19. jula 2012. 058.ba

Spomenik

ROGATICA – Kada je prije nepunih 19 godina polazio u mirovnu misiju Ujedinjenih nacija u BiH i na liniju razdvajanja snaga tzv. „Armije BiH“ i Vojske Republike Srpske na Bokšanici, planine između Borika i Žepe, potpukovnik Slivni VS iz Ukrajinskog kontigenta, najvjerovatnije nije pomišljao da će mu to biti kraj vojničke karijere i života.

Obavljajući misiju mirovnjaka u punktu na Bokšanici, 11. avgusta 1993, nagazio je na „ničiju“ minu i to je bilo kobno za njega. Prijatelji iz njegove jedinice u znak „vječne pamjati“ i nezaborava na mjestu stradanja, u šumama omorika koje dosežu nebu pod oblake, podigli su mu prigodno mermerno obilježje.

– Ovo obilježje, pričaju drvosječe sa Bokšanice, bilo je ograđeno simpatičnom ogradom sa „stubićima“ od čaura topovskih granata. To upućuje na to da je Slivni bio artiljerac.

Ali, vremena su se promijenila. Topovske čaure su nestale i po svemu sudeći završile u nekom otpadu kao mesing. Od spomen-obilježja ostala je ploča sa krstom i prigodnim tekstom na maternjem jeziku Ukrainaca i sve više zarasta u mlade omorike kao osnovnog drveta Bokšanice uz najčešći obilazak šumara Šumskog gazdinstva „Sjemeć“ i po koji slučajni prolaznik.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,