Tri žičana mosta na Rzavu

Agencije - 24. jula 2012. 058.ba

Viseći most na Rzavu

VIŠEGRAD – Nema mnogo malih mjesta, kao što je Dobrun kod Višegrada, da se mogu pohvaliti time da u razdaljini samo od jednog kilometra imaju tri žičana mosta na rijeci, koja narod u ovim krajevima naziva – „platica“. Najstariji žičani most na rijeci Rzavu sagrađen je još šezdesetih godina prošlog vijeka kod tadašnjeg Zadružnog doma, u centru Mjesne zajednice Dobrun, i održao se sve do današnjih dana.

Milinko Marković iz naselja Kolone u Dobrunu pričao je da danima niko nije smio da pređe preko „platice“ kad je tek napravljena, jer nije vjerovao čeličnim sajlama – koje su se ljuljale, i daskama – koje su na njih postavljene.

„Sjećam se da je u prvo vrijeme milicija tjerala seljake da pređu preko „platice“, čijom je izgradnjom socijalistička vlast omogućila napredak sela i ličnim primjerom pokazivala da je ova vrsta pješakog mosta preko plahovite rijeke sigurna i bezbjedna za prelazak“, priča Milinko.

Nakon ovog napravljen je još jedan žičani most kod naselja Kolona, u blizini tadašnje Fabrike boja i lakova „Terpentin“, a tek 1969. godine izgrađena je i „platica“ na Gazu, ispod sela Bijela.

Veljko Tasić se prisjeća da su najviše „agitovali“ da se gradi „platica“ na Rzavu na Gazu – Mirko Tasić i Vlajko Šimšić, koji su radili u Gajevima u smolarenju i morali su, kad rijeka nadođe, da nekoliko kilometara prepješače obilaznim putevima da bi stigli do kuće.

„U ostvarenju ovog nauma pomogli su im Vidoje Tasić, te Neđo i Sreten Golubović, a kad se „platica“ zanjihala iznad Rzava u selu je priređeno pravo slavlje sa pečenim jaganjcima“, priča Veljko.

I Veljko i Milinko pamte da su sve tri „platice“ nekoliko puta nestajale u matici Rzava, pa obnavljane, a najveća poplava zabilježena je 26. novembra 1987. godine, kad je voda odnijela žičane mostove i drumski most u Dobrunu.

„Pobjesnjeli Rzav je tada poplavio pola Dobruna, cijelo naselje Kolone, presjekao magistralni put prema Višegradu i načinio ogromnu štetu“, kaže Milinko.

Prije tri godine, u novembru, Rzav je ponovo pokazao svoju zlu ćud, pa je jedne večeri u naletu zbrisao sve tri „platice“.

Neimari su brzo obnovili dvije, a u toku je obnova i treće „platice“ na Rzavu kod bivšeg Združnog doma.

Preko „platica“ na Rzavu nekada je dnevno prelazilo više stotina đaka i radnika, putnika namjernika i onih koji su dolazili na Željezničku stanicu u Dobrun.

Sad samo ponekad prođe poneki pješak, a onda se još dugo, dugo ljuljuškaju zategnute čelične sajle i drveni pragovi po njima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,