Za opremanje školarca potrebno oko 600 maraka

23.07.2012.

Školarci

INFO – Da bi roditelji u potpunosti opremili svog školarca za novu školsku godinu, odnosno kupili mu knjige, torbu, kompletan školski pribor i odjeću potrebno je da izdvoje u prosjeku 600 maraka.

Za kupovinu kompleta udžbenika za osnovnu školu roditelji, osim onih čija su djeca prvačići, moraće da izdvoje od 73,50 koliko košta najjeftiniji komplet i to za treći razred osnovne škole, pa do 157,50 KM, koliko koštaju udžbenici za osmi razred.

U cijene nisu uračunate knjige za strane jezike koji koštaju od 11 pa do 33 marke.

– Knjige za srednju školu se ne štampaju u kompletu nego pojedinačno. Njihova prosječna cijena je oko devet maraka. Pojedinačno, jedan udžbenik za osnovnu školu u prosjeku košta 7,5 KM, a radna sveska 5,5 KM – rekao je “Glasu Srpske” izvršni direktor izdavačke djelatnosti u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS Miroslav Janković.

Kada je riječ o školskom priboru, u knjižarama kažu da je, uključujući torbu, pernicu, sveske, blokove i drugo, za kupovinu potrebno izdvojiti minimalno 200 maraka.

– Pernica sa kompletnim priborom košta od osam do 22 KM, sveske od pola marke pa do 2,3 KM, grafitne olovke od 0,3 do 1,5 KM, đačke torbe od 25 do 90 KM – rekli su u knjižari.

Tu su i šestari, blok za crtanje, pribor za likovno i drugo.

Da bi jednom školarcu kupili osnovnu garderobu za jesen, roditelji će morati da izdvoje minimalno 300 KM.

Samo pantalone koštaju četrdesetak, jakna oko 50, patike i duks minimalno po 40 maraka, a tu je i ostala garderoba, kao i čarape, donji veš.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo je pripremio udžbenike za iduću školsku godinu i oni se od 16. jula mogu kupiti u 17 knjižara Zavoda i knjižarama koje su njegovi poslovni partneri.

U knjižarama su istakli da su dobili komplete udžbenika za osnovnu školu, kao i knjige za srednju.

U knjižarama Zavoda trenutno samo nedostaje geografija za deveti razred, kao i udžbenici za engleski jezik za treći razred osnovne škole.

U pojedinim knjižarama nedostaju i radni listovi za određene predmete, ali ističu da će ih uskoro nabaviti. Neke knjižare još nisu nabavile udžbenik za vjeronauku za treći i četvrti razred osnovne škole.

Kada je riječ o srednjoj školi, za sada nema udžbenika za stručne predmete.

– Roditelji su već krenuli sa kupovinom knjiga i ovo je do sada najraniji period kada smo dobili knjige. Kada je kupovina pribora u pitanju, primjetno je da se većina vodi cijenom i da kupuju uglavnom jeftiniji pribor – kažu u knjižarama.

U knjižarama kažu da se kompleti udžbenika uveliko prodaju.

– Dosta roditelja uzima i pojedinačno knjige jer je dosta onih koji ne mogu odjednom isplatiti cijeli komplet pa im je lakše postepeno – kažu trgovci.

Banjalučanka Dragana Savić je rekla da joj je svake godine veoma teško da opremi za školu svoju djecu.

– Knjige i školski pribor moram da nabavim, ali je zaista potrebno puno para. Kćerka mi ide sada u osmi razred a sin u treći srednje. Ni sama ne znam kako ću se snaći da bi ih oboje opremila jer će mi trebati više od 1.000 maraka. Moraću kupovati nešto jeftiniji pribor i torbe jer kada bih uzimala ono najskuplje trebalo bi mi mnogo više – istakla je Savićeva i dodala da svu potrebnu garderobu ne može kupiti odjednom nego će postepeno.

Besplatni udžbenici

Učenici prvog i drugog razreda u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj besplatno će dobiti udžbenike od Vlade RS. Udžbenici su besplatni i za odlične đake iz višečlanih porodica.

– Knjige će im biti podijeljene prvog dana nastave – rekao je Janković.

Prema evidenciji Ministarstva prosvjete i kulture, udžbenike će dobiti 10.500 učenika prvog i 10.600 drugog razreda.

KOMPLET UDžBENIKA

RAZRED

CIJENE U KM

3.

73,50

4.

77,50

5.

85

6.

116,50

7.

117,50

8.

157,50

9.

151

+ Udžbenik za strani jezik od 11 do 33 KM

ŠKOLSKI PRIBOR

CIJENE U KM

đačka torba

od 25

pernice sa priborom

od 8

blok

od 1,5

bojice

od 1,5

grafitne olovke

od 0,3

sveske

od 0,5

šestar

od 2

tempere

od 3

lenjir

od 1

okvir za knjige

od 1

 

PROSJEČNI IZDACI

knjige 130 KM
školski pribor 150 KM
odjeća 300 KM
ukupno 580 KM