Zaplijenjena vozila “služe” kao ruglo grada

Agencije - 01. jula 2012. 058.ba

Zaplijenjena vozila u Foči

FOČA – Zaplijenjeni automobili već godinama propadaju parkirani iza zgrade Stanice javne bezbjednosti Foča, a zbog sporosti sprovođenja zakona ostaće tu do daljeg i predstavljati ruglo grada.

Neki od njih se nalaze tu od tri do pet godina, a u pitanju su vozila koja su ukradena, krivotvorena, ili su objekat saobraćajne nesreće i ona kojima se pravi vlasnici ne znaju ili nikada nisu došli da ih preuzmu.

Policija je po pitanju ovog problema nemoćna, automobile ne može uklanjati jer su neki od njih dokazni materijal, a u pojedinim predmetima se još čeka sudska odluka.

– Problem je što to nije zakonski regulisano, odnosno ne postoji propis na osnovu kog bismo znali šta da uradimo sa vozilima za koja nije utvrđeno ko im je vlasnik – kažu u Stanici javne bezbjednosti Foča.

Ipak, nisu sva vozila dugogodišnji “stanovnici” zelene površine SJB Foča.

– Ima vozila koja su oduzeta i čeka se odluka Suda ili Tužilaštva o vraćanju vlasniku. Zatim, vozila koja su bila predmet ili objekat saobraćajnih nesreća najviše pred stanicom stoje od mjesec do godinu jer su dokazni materijal, i čim se okonča sudski postupak vraćaju se vlasniku. Ima i onih koji su predmet potrage po Interpolu, kradena vozila i ona mnogo duže tu budu parkirana jer se traži pravi njihov vlasnik – pojasnili su stručnjaci Krim-službe.

U slučaju da se pravi vlasnik nikada ne pojavi, policija i dalje ne smije pomicati vozilo. Problem sa parkiranim vozilima koja su kradena, zaplijenjena, oduzimana zbog različitih prekršaja imaju brojne policijske stanice u RS, pa i u FBiH. Osim toga, veliki broj zaplijenjenih automobila nalazi se i u skladištima Uprave za indirektno oporezivanje koji su oduzeti zbog carinskih prekršaja.

– Trenutno ima 1.509 vozila gdje postoje pravosnažne presude pred nadležnim sudovima, kojima su ta vozila oduzeta – naveo je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević i dodao da je Upravni odbor UIO zadužio UIO da pripremi podzakonski akt kojim će se riješiti problem oduzetih vozila koja već nekoliko godina stoje u skladištima širom BiH.

– UIO priprema propis kojim će se pokušati riješiti problem oduzetih vozila. Na ovaj način će se smanjiti troškovi dugogodišnjeg skladištenja oduzete robe, koji su od početka 2006. do kraja 2011. godine iznosili čak 540.000 KM – rekao je Kovačević i dodao da će dio automobila sa kojima se ne može ništa učiniti ići na uništavanje, a ispravni najvjerovatnije prodavani u staro gvožđe.

Pravni vakuum

I pored očiglednog problema koje imaju brojne policijske stanice sa zaplijenjenim, posebno starim kradenim vozilima, ostaje pitanje koliko će još takvih vozila biti oduzeto, zelenih površina popunjeno, stanica pretrpano, dok se nadležni ne sjete da promijene trenutni pravni vakuum koji je već duže vrijeme na snazi.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,