Zelengora, najljepša učionica pod vedrim nebom

20.07.2012.

Zelengora - Jezero Gornje Bare

FOČA – Planina Zelengora, koja se nalazi i na mapi svjetskih turističkih destinacija, ovog ljeta pravi je mamac za turiste i avanturiste iz različitih krajeva. Osim što je mnogi svrstavaju u najljepšu planinu u Dinaridima, oni koji je nose u srcu i koji je često posećuju kažu da je Zelengora učionica pod vedrim nebom.

U “učionicu” se može ući iz sedam pravaca makadamskim putevima. Za sve istinske ljubitelje prirode, planinare, turiste, sportiste, naučne radnike vrata su otvorena. Zelengora nije obična planina. Pitoma tišina, prostranstva koja se pretvaraju u neodoljivi zov za uživanje u prirodi i sa prirodom. Planina koja se mora vidjeti. Svejedno iz kojeg pravca.

Zbog specifičnosti vegetacije, Zelengora je oduvijek budila pažnju botaničara, ali predstavlja pravi raj i za sportske lovce i ribolovce jer je dom za brojne vrste divljači i ribe. Ali, najljepša na Zelengori su njena jezera. Osam glacijalno-ledničkih jezera koje planinari zovu “gorske oči”.

– Najinteresantnija je turistima i planinarima jer je niska i teren joj je prilagodljiv. Ko je otkrije jednom nemoguće je da se ne vrati. Interesovanje planinara i ljubitelja prirode za njena jezera je veliko, pa već godinama prvog četvrtka u avgustu organizujemo akciju “Jezera Zelengore” u kojoj učestvuje po nekoliko stotina planinara iz zemlje i regiona – priča Zoran Stanojević, planinar i sekretar planinarskog društva koje po ovoj planinskoj ljepotici nosi ime.

Izvori vode, kojih na Zelengori ima skoro na svakom koraku, ljeti su pravo osvježenje jer njihova temperatura iznosi između četiri i šest stepeni. U Turističkoj organizaciji Foče kažu da je Zelengora potencijalno najveće izletište na Balkanu.

– Zato jer je, za razliku od ostalih planina, najpitomija. Pruža izvrsne uslove za sve vrste aktivnog odmora, kampovanje, pješačenje, plivanje u jezerima. Tu su i kuće za iznajmljivanje koje će u idućem periodu putem projekata biti adaptirane i uređene. Biće izgrađen i vidikovac na Boriću, prilazi, markiranje i signalizacija su već urađeni. Osim brojnih turista za Zelengoru se interesuju i naučnici i istraživači iz zemalja EU – rekla je Dragana Ivanović, direktor TO Foča.

Po Zelengorskim pašnjacima nekada su se napasala hiljade grla stoke, koju su pastiri dogonili iz raznih krajeva. I danas ima katuna koji za savremeni svijet predstavljaju pravu atrakciju.

U ovom čistom planinskom ambijentu ljepotu upotpunjava gorsko cvijeće. Encijan, arnika, margarita, maćuhica, zvončac i rozika vrste su koje se mogu pronaći bilo gdje. Rijetki posjetioci iskoriste priliku pa uberu ljekovito bilje za čajeve i spravljanje napitaka, a mnogi ljekari, upravo zbog zdravog ambijenta, pacijentima sa različitim smetnjama preporučuju boravak na Zelengori.

Preko 2.000 metara

Sa južne strane Zelengora je oivičena rijekom Neretvom, sa zapada planinama Husadom i Radomišljom, vrbničkom rijekom i planinom Malušom sa sjevera, a njena istočna granica je rijeka Sutjeska. To je ogromna visoravan, sa više oštrih grebena, a najviša je Bregoč sa 2.015 metara nadmorske visine. Pokrivena šumama, pašnjacima, cvjetnim planinskim poljima, o čemu govori i njeno ime.