Žiranti otplatili 1,52 miliona maraka

02.07.2012.

novac

ZANIMLJIVOSTI – Žiranti u Republici Srpskoj, njih 1.232, otplatili su za tri mjeseca ove godine 1,52 miliona maraka kredita fizičkih lica.

U izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju bankarskog sistema Srpske u prvom kvartalu ove godine ističe se da je problem otplate kredita od strane jemaca ili sudužnika umjesto glavnog dužnika posebno naglašen u posljednjih nekoliko godina.

– U prošloj godini 1.664 jemca ukupno je otplatilo 4,11 miliona maraka kredita fizičkih lica – navodi se u izvještaju.

Predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata u BiH Jovica Cvjetković rekao je “Glasu Srpske” da su podaci Agencije rezultat zloupotreba iz ranijeg perioda.

– Poslije stupanja na snagu izmjena Zakona o bankama, 1. decembra prošle godine, pravosudni organi su počeli drugačije da gledaju na ovu problematiku, odnosno počeli su da obraćaju pažnju i na propuste koje su bankari napravili pri odobravanju kredita – kazao je Cvjetković i dodao da su banke u ranijem periodu davale kredite sa velikim rizikom vraćanja, ali da je taj rizik prebacivan na žirante.

Naglasio je da sada prije potpisivanja ugovora o kreditu svaki žirant ima pravo da traži na uvid kreditnu istoriju dužnika.

– Do sada ta mogućnost nije postojala. Prema našoj računici, više od 25 odsto kredita u prethodnom periodu odobreno je prezaduženim osobama koje to kasnije nisu mogle da vraćaju i sav teret je padao na žirante. Siguran sam da će se sa ovim izmjenama zakona položaj budućih žiranata značajno popraviti – naglasio je Cvjetković.

Napomenuo je da je problem otplate kredita od strane žiranata znatnije povećan od 2005. godine.

– Imamo i ogroman broj slučajeva u kojima su žirantima opterećene nekretnine – naglasio je Cvjetković.

U Agenciji ističu da nivo dospjelih potraživanja, posebno u realnom sektoru, upozorava na neophodnost kvalitetnije analize kreditne sposobnosti zajmoprimaca pri odobravanju kredita i potrebu sistematičnijeg praćenja redovnog servisiranja kredita.

– Agencija bankama kvartalno dostavlja i dio svoje baze podataka vezane za kategoriju nesolidnih komitenata, te za kredite kod kojih je otplata jedne ili više rata ili kontinuirana otplata pala na teret jemaca – piše u izvještaju.

Prigovori

U izvještaju Agencije se ističe da su banke dostavile i podatke o prigovorima koje su im u ovom periodu klijenti podnosili.

Tako je ukupno 121 prigovor klijenata imalo sedam banaka.

Najveći broj prigovora odnosio se upravo na žirante i to 32 prigovora, dok su se drugi odnosili obračun kamate, na promjenu uslova kreditiranja.

Banke su pozitivno riješile 30 prigovora, negativno 71 prigovor, a 20 prigovora je u procesu obrade ili