Danas sastanak o funkcionisanju Andrićevog instituta

09.08.2012.

Andrićev institut

ANDRIĆGRAD – Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić, proslavljeni režiser Emir Kusturica i istoričar iz Beograda Čedomir Antić posjetiće danas Andrićgrad gdje će razgovarati o funkcionisanju budućeg Andrićevog instituta.

Andrićev institut trebao bi da počne sa radom 30. juna 2013. godine, kao centralna kulturna ustanova u okviru ovog jedinstvenog grada od kamena nadomak višegradske ćuprije – Andrićgrada.

Institut bi trebao okupiti najumnije i najuticajnije pripadnike srpskog naroda, kao prvi projekat koji nastaje inspirisan literaturom, odnosno djelom velikog književnika i nobelovca Ive Andrića.

Andrićgrad je 5. juna otvoren za posjetioce, a prvog dana posjetilo ga je oko 500 gostiju. Ovaj projekat tek treba da privuče pažnju turističke, kulturne i svake druge javnosti na Višegrad i očekuje se 200.000 do 300.000 posjetilaca godišnje.

Analitičar Čedomir Antić izjavio je ranije da bi Andrićev institut mogao da stvori veliki arhiv i biblioteku, koja bi, ukoliko bude dobro planirana i finansirana, mogla da postane brend za sebe.

“Ukoliko bi na Andrićevom institutu bile organizovane elitne studije društvenih nauka na engleskom jeziku sa malim brojem studenata, bio bi to još jedan doprinos naučnoj metropolizaciji Višegrada, ali i čitavog istočnog dijela Republike Srpske i jugozapada Srbije”, rekao je Antić.

Procjenjuje se da zajedno sa Andrićevim institutom, posvećenim književnosti i društvenim naukama, Andrićgrad može mnogo da doprinese ne samo razvoju kulture, nauke i umjetnosti u Srpskoj, već i njihovoj afirmaciji u evropskim i svjetskim okvirima.

Sastanak ministra Komića, Emira Kusturice i Antića zakazan je sa početkom u 12.30 časova.