Djecu u taksiju voze bez sjedalica

24.08.2012.

Sjedalica

FOČA – Iako su po Zakonu o bezbjednosti u saobraćaju svi vozači obavezni da prilikom prevoza male djece posjeduju autosjedalice i podmetače, za pojedine vozače u Foči to ne važi.

Zakonske obaveze ne važe izgleda ni za taksiste koji u svojim automobilima nemaju autosjedalice za bebe niti posebne podmetače za nešto stariju djecu, što otvara pitanje koliko su zapravo djeca bezbjedna prilikom vožnje.

Fočanski vozači taksija nisu bili raspoloženi za izjave i priču o ovoj temi, ali smo u razgovoru sa jednim od taksista saznali da upravo zbog obavezne opreme izbjegavaju prevoz male djece.

Rijetki vozači kažu da neophodnu opremu posjeduju, ne samo zbog zakona.

– Važnija mi je bezbjednost mog djeteta. Imam kćerku od sedam godina i dvogodišnjeg sina. Kćerka mi je prilikom vožnje uvijek na zadnjem sjedištu, a za sina je tu autosjedalica. Bolje je spriječiti neke neželjene događaje u vožnji – kaže Fočak Njegoš Paprica.

Policajci iz oblasti saobraćaja upozoravaju da zakon nikoga ne oslobađa.

– Kada je u pitanju prevoz djece putničkim vozilima, obaveza svakog vozača je da na zadnjem sjedištu za djecu do pet godina starosti postave sigurnosne sjedalice, a za djecu starosti od pet do 12 godina potrebno je staviti sigurnosne podmetače čija je uloga zaštita od povreda prilikom eventualne saobraćajne nezgode – kažu u Saobraćajnoj policiji.

Saobraćajni policajci kažu da većina taksista ne posjeduje neophodnu opremu, ali i da nisu uočeni kako prevoze djecu mlađu od 12 godina.

– Nije bilo sankcionisanih prekršaja, a inače kazna za to iznosi 40 maraka – kažu saobraćajni policajci.

Nisu samo vozači ni taksisti u Foči zaobišli zakon. U republičkoj Agenciji za bezbjednost saobraćaja kažu da je tako u mnogim gradovima.

– Vozač je dužan da i prije nego što počne upravljati vozilom obezbijedi adekvatnu zaštitu djece prilikom vožnje, ima ili sjedalicu ili podmetače, i to su obaveze svih vozača, pa i vozača taksi vozila. Ni u drugim gradovima taksisti u gepeku ne posjeduju sjedalice za djecu i podmetače. Njih kontroliše Saobraćajna policija, a policija još nije uspjela da natjera mnoge vozače niti taksiste da vezuju sigurnosni pojas, niti da poštuju druge zakonske obaveze kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Primjer roditelji

Na pitanje kako unaprijediti bezbjednost djece prilikom vožnje i u saobraćaju, Radović kaže da prvenstveno svaki roditelj koji je vozač ili nije treba za to da se pobrine.

– Svaki roditelj treba da pokaže ličnim primjerom djetetu šta treba, kako da se ponaša prilikom vožnje i da vodi računa o bezbjednosti djece. Zatim tu je i svijest vozača i saobraćajna kultura, a tu je i obaveza svih nas od opštine, Saobraćajne policije do Agencije da učinimo sve da djeca budu što bezbjednija – rekao je Radović.