Dogovoren način rada i funkcionisanja Andrićevog instituta u Andrićgradu

09. avgusta 2012. 058.ba

Andrićev institut

ANDRIĆGRAD – Na sastanku koji je održan u Andrićgradu režiser Emir Kusturica, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić i istoričar i analitičar iz Beograda Čedomir Antić dogovorili su način funkcionisanja i rada budućeg Andrićevog instituta, koga će zajednički finansirati vlade Srbije i Republike Srpske.

Po riječima Emira Kusturice Institut bi trebao okupiti najumnije i najuticajnije pripadnike srpskog naroda, kao prvi projekat koji nastaje inspirisan literaturom i ukupnim djelom velikog književnika i nobelovca Ive Andrića.

Kusturica je pojasnio da predstoji pravna procedura kojom će biti određen način rada, upravljanja i finansiranja Andrićevim institutom, najavljujući da će u njemu 30. juna 2013. godine biti organizovan prvi veliki simpozijum posvećen „Mladoj Bosni“.

On je naglasio da će Andrićev institut biti centralna kulturna ustanova u okviru Andrićgrada, za čijeg direktora je već postavljen istoričar iz Beograda Čedomir Antić.

Pojašnjavajući rad budućeg Andrićevog instituta, koji će imati deset odjeljenja, Čedomir Antić je rekao da je u planu formiranje velikog arhiva i biblioteke, koji bi, uz dobru postavku i obezbjeđeno finansiranje mogli biti prepoznatljivi u svijetu.

Ministar Jasmin Komić je potvrdio da je ispred Vlade Srpske za sve poslove vezane za Andrićev institut zaduženo Ministarstvo nauke i tehnologije.

-Učinićemo sve što bude potrebno da ova zgrada, čiju gradnju finansira Republika Srbija, do juna naredne godine bude u funkciji, rekao je Komić.

Načelnik Višegrada Tomislav Popović, koji je prisustvovao sastanku u Andrićgradu, izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom, naglašavajući da će Andrićev institut Višegrad uvrstiti među najznačajnije kulturne prestonice.

Zajednička ocjena učesnika ovog sastanka je da će kompleks Andrićgrada, zajedno sa Andrićevim institutom posvećenim književnosti i društvenim naukama, značajno doprinijeti razvoju i afirmaciji kulture, nauke i umjetnosti Republike Srpske.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,