Dogovoren način rada i funkcionisanja Andrićevog instituta u Andrićgradu

09.08.2012.

Andrićev institut

ANDRIĆGRAD – Na sastanku koji je održan u Andrićgradu režiser Emir Kusturica, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić i istoričar i analitičar iz Beograda Čedomir Antić dogovorili su način funkcionisanja i rada budućeg Andrićevog instituta, koga će zajednički finansirati vlade Srbije i Republike Srpske.

Po riječima Emira Kusturice Institut bi trebao okupiti najumnije i najuticajnije pripadnike srpskog naroda, kao prvi projekat koji nastaje inspirisan literaturom i ukupnim djelom velikog književnika i nobelovca Ive Andrića.

Kusturica je pojasnio da predstoji pravna procedura kojom će biti određen način rada, upravljanja i finansiranja Andrićevim institutom, najavljujući da će u njemu 30. juna 2013. godine biti organizovan prvi veliki simpozijum posvećen „Mladoj Bosni“.

On je naglasio da će Andrićev institut biti centralna kulturna ustanova u okviru Andrićgrada, za čijeg direktora je već postavljen istoričar iz Beograda Čedomir Antić.

Pojašnjavajući rad budućeg Andrićevog instituta, koji će imati deset odjeljenja, Čedomir Antić je rekao da je u planu formiranje velikog arhiva i biblioteke, koji bi, uz dobru postavku i obezbjeđeno finansiranje mogli biti prepoznatljivi u svijetu.

Ministar Jasmin Komić je potvrdio da je ispred Vlade Srpske za sve poslove vezane za Andrićev institut zaduženo Ministarstvo nauke i tehnologije.

-Učinićemo sve što bude potrebno da ova zgrada, čiju gradnju finansira Republika Srbija, do juna naredne godine bude u funkciji, rekao je Komić.

Načelnik Višegrada Tomislav Popović, koji je prisustvovao sastanku u Andrićgradu, izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom, naglašavajući da će Andrićev institut Višegrad uvrstiti među najznačajnije kulturne prestonice.

Zajednička ocjena učesnika ovog sastanka je da će kompleks Andrićgrada, zajedno sa Andrićevim institutom posvećenim književnosti i društvenim naukama, značajno doprinijeti razvoju i afirmaciji kulture, nauke i umjetnosti Republike Srpske.