Dvije decenije od stradanja srba u Jelašcima

02.08.2012.

Stradanja srba u Jelašcima

VIŠEGRAD – U selu Jelašci kod Višegrada na današnji dan 1992. godine muslimanske snage upale su u selo i na zvjerski način ubili deset srpskih civila, među kojima i dvoje djece.

Na kućnom pragu ubijeni su Trivun Jelačić, njegova žena Sava, snaha Mira i njena djeca – osmogodišnji Vidoje i desetogodišnja Mira.

Od muslimanskog metka stradali su Slavka i Dragan Šušnjar, koji su ubijeni u dvorištu kuće i na seoskom putu.

U kući, dok su pripremali kafu, ubijeni su Mile Savić, njegova supruga Petka i brat Radomir, koji je tada došao iz Obrenovca da pomogne bratu u kupljenju sijena.

“Ovo je strašan zločin. Pobijeni su civili, ljudi koji su bili daleko od borbenih linija. Živim u Obrenovcu i kad god dođem ovdje ne mogu da vjerujem da za ovo nedjelo niko nije odgovarao”, kaže Jovo Savić, sin ubijenog Radomira.

Milan Savić, koji živi u Srbiji – daleko od mjesta zločina, ističe da mu nije jasno da nakon dvije decenije nisu objavljena ni imena onih koji su mu ubili oca, majku i strica.

“Ne mogu u kuću da uđem kad se sjetim prizora majke koja leži na podu sa starim mlinom u rukama”, kaže Milan.

Miroslav Kojić, koji je tada bio istražni sudija, rekao je da je bio na mjestu zločina i da je sve dokumentovano.

“Prikupljeni su i dokazi, utvrđeno tačno ko su bili zločinci i njihova imena ali nadležna tužilaštva još se nisu izjasnila o ovom slučaju”, navodi Kojić, koji je danas poslanik u parlamentu Srpske.

Zamjenik načelnika opštine Vinko Droca rekao je da će opština i dalje činiti sve da zločin u Jelšcima bude procesuiran.

Za predstavnika Boračke organizacije Višegrad Obradu Polugu ovaj zločin nad civilima, među kojima je i dvoje djece, je dokaz kakvo je bilo lice i moralni lik pripadnika takozvane Armije BiH.

Delegacije opštine, Boračke organizacije i SDS su sa rodbinom nastradalih posjetili dva groblja u Jelašcima gdje su sahranjeni srpski civili.