Glad za brzom zaradom istrijebila borovnice

11.08.2012.

Borovnica

FOČA – Zbog utrkivanja berača za što većom zaradom od prodaje šumskog voća na fočanskim planinama iz godine u godinu sve je manje borovnica, a ovi slasni plodovi bi uskoro mogli da budu potpuno istrijebljeni.

To se najviše pokazalo ove sezone, kada je rod borovnice bio slabiji zbog suše, pa su je mnogi zbog visoke cijene brali čak i zelenu i nedovoljno zrelu. Jedan od berača Ljeposava Lučić kaže da je potražnja za borovnicom veoma velika.

– Lošije je rodila borovnica, mnogo rano je počela da se bere, zelena se pobrala, pregažena, osušena, ali, eto, nađe se po dolinama Zelengore, gdje je najkvalitetnija, i prema Zavaitu i Čelebiću. Potražnja je ogromna, ima kupaca, cijena joj je visoka, kilogram košta osam maraka, nekad i više – priča Lučićeva.

Krstoje Radović, čija se porodica tradicionalno bavi branjem i prodajom šumskih plodova, razočaran je načinom na koji većina berača dolazi do zarade.

– Ove godine je katastrofa što se tiče borovnica, sitne su, narod bere zelene, slabiji im je rod. Strašno je šta je narod uradio od borovnice. Treba sačekati da se kolo po kolo bere. Nekada smo ih brali po mjesec ili dva, sada ih neće biti ni do kraja avgusta – razočaran je Radović.

Radović kaže da je masa pojedinaca u trci za bilo kakvom zaradom odlučila da prodaje neprebranu i neočišćenu borovnicu na veliko, čak i po pet maraka po kilogramu.

Branje šumskih plodova u nadležnosti je Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Viši stručni saradnik u ovom ministarstvu Pero Balotić ističe da samo devet preduzeća u RS ima dozvolu za otkup šumskih plodova.

– Od Trebinja do Banjaluke registrovano je devet tih preduzeća. Krajem godine biće raspisan konkurs na koji će moći da se prijave svi zainteresovani subjekti koji budu ispunjavali uslove i dobiće dozvolu za sakupljanje plodova u iduće tri godine – pojasnio je Balotić.

Na pitanje da li otkupljivači i berači borovnica u Foči rade nelegalno, Balotić kaže da su najvjerovatnije povezani sa licenciranim preduzećima iz Trebinja i Zvornika.

– U skladu sa zakonom, ne može se neorganizovano sakupljati ljekovito, odnosno aromatično bilje i šumski plodovi na prostorima RS. Borovnica upravo spada u šumske plodove i ljekovito bilje – pojasnio je Balotić.

U Ministarstvu pokušavaju da, zajedno sa Nacionalnim parkom “Sutjeska”, rade na edukaciji berača, kako bi uticali na njihovu svijest o potrebi očuvanja borovnice. Iako postoje propisne kaznene mjere za nesavjesne berače, one se još uvijek ne primjenjuju zbog činjenice da veliki broj stanovnika živi od prodaje šumskih plodova.

Oštrije mjere

Iz Nacionalnog parka “Sutjeska” najavljuju da od sljedeće godine više neće biti tolerisanja ovogodišnjeg kvarnog načina branja borovnice i da će, s ciljem njene zaštite, morati da se poštuju pravila branja.