Ješići ponovo na tržištu

Sreten Mitrović - 05. avgusta 2012. 058.ba

Borka Ješić iz Rogatice

ROGATICA – Od enormno visokog i teškog februarskog snijega stradao je veći broj plastenika uzgajivača povrća. Među njima su i plastenici Borke i Petra Ješića u naselju „Karanfil“ u Rogatici. Oni su imali četiri plastenika sa 440 kvadrata korisne površine. Željezna konstrukcija većine njihovih plastenika je popucala i oni se se urušili, a salata, karfiol, luk i jagode koje su bile u poodmaklom stadiju razvoja su smrzli i propali.

Šteta na plastenicima i povrću cijenjena je na preko deset hiljada maraka i prijetila je opasnost da Ješićima, koji već nekoliko godina paradajzom, paprikom, krastavcem i drugim povrćem,kao organski zdravom hranom,snadbijevaju veći broj trgovinskih radnji u gradu i okolini, propadne ova godina.

Zahvaljujući velikim naporima i odricanju Ješići su svoje plastenike popravili i ponovo iz njih nude svoje proizvode.

– Nisu to ni po visini, dužini i širini plastenici kao raniji. Ali, nastavili smo proizvodnju i već smo našim starim i novim kupcima isporučili prve količine krastavaca i paradajza. Paprike nešto kasne, ali u dobrom su stanju i uskoro ćemo i njih početi brati, kazuje Borka Ješić.

Od oko 500 sadnica paradajza, dodaje ona, očekujemo rod od 2,5 tone. Što se tiče paprika sadili smo „somborku“, „baburu“ i „Palanačko čudo“ (ajvarušu) i očekujemo rod od oko 1.500 kilograma. Zbog zimskih neprilika, proljetnih poplava i kašnjenja u sadnji sve su to maksimalna predviđanja i ako se ona ostvare bićemo prezadovoljni. Ovo tim prije, što jagoda ove godine nismo imali ni za jelo djeci, a slično je i sa nekim drugim povrtnim kulturama.

Borkin muž, Petar, zadužen za motiku i teže poslove, reče da su vlasnici plastenika kao robni proizvođači prepušteni sami sebi. To, po njegovom mišljenju, nije dobro pogotovo u ovoj godini kad suša uzima danak i iz plasteničke proizvodnje nadoknađuje se manjak sezonskog povrća. Da nije toga, cijene povrća bile bi astronomske ili ga uopšte ne bi bilo. Zato bi nadležni na neki način trebali pomoći ovu proizvodnju. Konkretno, ja i moja supruga išli bi na bar još jedan plastenik, za što imamo prostora i blizinu Rakitnice za zalivanje, ali nemamo materijalnih mogućnosti. Trebao bi nam i jedan motokultivator sa priključcima i pumpa za vodu sa kojim bi olakšali sebi rad i osjetno povećali proizvodnju.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,