Kusturica: Zarada Andrićgrada za razvoj umetnosti

01.08.2012.

Kusturica ispred Andrićevog instituta

ANDRIĆGRAD – Književna nagrada koju će dodeljivati Andrićev institut biće među 30 najvrednijih na svetu. Kusturica: Sve što zaradi, Andrićgrad će usmeravati za razvoj umetnosti i literature.

Andrićgrad je jedina naseobina u istoriji čovečanstva posvećena jednom piscu i njegovom delu. Sve u njemu jeste jedinstveno, takva je i nagrada za književnost koju ćemo dodeljivati svake godine, a koja se sastoji od plakete sa likom našeg nobelovca i 100.000 evra – rekao je u utorak Emir Kusturica, za „Novosti“, povodom međunarodne nagrade za književnost, koja će uskoro biti ustanovljena u Andrićgradu odnosno Andrićevom institutu koji je u nastajanju.

Nagrada će se, po rediteljevim rečima, dodeljivati svake godine za najbolji roman ili knjigu poezije, biće internacionalna, pravo učešća na konkursu imaće pisci iz celog sveta, ali je poželjno da dela u konkurenciji budu prevedena na srpski jezik.

– Ko je najbolji, odlučivaće žiri, u njemu će biti zaposleni u Andrićevom institutu, uz honorarno angažovanje naših najznačajnijih književnih autoriteta. Žiri će biti stalni – rekao nam je Kusturica.

Ima u svetu, po Kusturičinim rečima, čak i bogatijih nagrada od ove, makar u finansijskom pogledu.

– Međutim, one su obezbeđene iz bogatih državnih budžeta, ili su doprinos bogataša, koji postajući mecene izbegavaju plaćanje poreza. U Andrićgradu, višak zarade biće opredeljen za književnu nagradu, naša dobit će tako postati dobit kulture – rekao nam je reditelj.

ZA VREMENA KOJA DOLAZE
ANDRIĆEV institut, tek podignuta građevina i naučna institucija u nastajanju, počeće uskoro da funkcioniše u Andrićgradu. Rad instituta finansiraće vlade Republike Srpske i Srbije. Smešten je nadomak novog višegradskog pozorišta, na Trgu Nikole Tesle, obložen mostarskim kamenom – tenelijom, a namera je da postane najznačajniji izraz srpske duhovnosti u RS: da uz Srpsku akademiju nauka i umetnosti u Beogradu i Maticu srpsku u Novom Sadu, i u Republici Srpskoj postoji institucija koja na najbolji način čuva nacionalnu kulturu. Biće to klasičan institut, koji će u narednom periodu dobiti svoja odeljenja za književnost, istoriju, politiku… Sadržaće, prema Kusturičinim rečima, „sve referentno za vremena koja dolaze“. U 1.485 kvadratnih metara instituta, pored naučnih kabineta, nalaziće se spomen-soba Andrićeva, knjižara, svečana sala za stotinu posetilaca…

Postoji danas u svetu tridesetak književnih nagrada koje se vode kao novčano najvrednije, a u tu grupu ušla bi i ova sa Andrićevim imenom. Time bi se ova srpska književna nagrada upisala na svetsku listu basnoslovnih, i vest o njoj čula se u svakom kutku planete. Za petama neprikosnovene Nobelove nagrade koja dobitniku u džep stavlja i ček na osam miliona kruna (oko milion dolara), nalazi se španska nagrada „Planeta“, teška 601.000 evra. Izuzetno vredna je i švedska „Astrid Lindgren nagrada“ za dečju literaturu, koja premašuje 500.000 evra. Meksikanci su pre nekoliko nedelja ustanovili nagradu koja nosi ime velikog pisca Karlosa Fuentesa, a novčani deo biće 200.000 evra. Čuvena Servantesova nagrada obezbeđuje dobitniku 125.000 evra, IMPAK Dablin 100.000, a Bukerova nagrada oko 70.000 evra..

Kusturica je objasnio i kako će ova, za naše podneblje i našu književnost, neverovatna svota, biti obezbeđivana.

– Vladajući svetski trend je da 90 odsto siromašnog svetskog stanovništva, zajedno sa sve očajnijom „srednjom klasom“ stvara višak vrednosti, a taj novac završava u rukama pet odsto bogatih. Možda ovakvo stanje ne možemo promeniti na globalnom nivou, ali kod svoje kuće možemo: više od polovine Andrićgrada čine ustanove kulture poput Andrićevog instituta, novog pozorišta, bioskopa, galerija… Manji deo, oko 49 procenata, „zauzimaju“ komercijalni sadržaji, od ćevabdžinice do skupog restorana, od pijace do ekskluzivne robne kuće… Naš višak vrednosti neće završiti u nečijem džepu, posebno ne u mom, jer nemam nameru i potrebu da zgrćem pare, a potrudiću se da se ovde niko ne obogati: ono što zaradi, Andrićgrad će usmeravati za razvoj umetnosti. Posebno u razvoj literature jer je ceo grad posvećen Andriću, zato će i nagrada za književnost biti najvažnija, samim tim i najizdašnija – rekao je Kusturica.

Budući da Zadužbina Ive Andrića u Beogradu, na osnovu piščeve testamentarne volje, svake godine, od 1976, dodeljuje Andrićevu nagradu za priču ili zbirku priča napisanih na srpskom jeziku, idejni tvorac Andrićgrada kaže da je potrebno razjasniti kako će se nagrada zvati, i to će tek biti odlučeno.

– Možda nagrada Andrićevog instituta ili nagrada Andrićgrada… Jedno je sigurno, naziv neće biti preuzet od bilo koje institucije, pa tako ni od Andrićeve zadužbine koja već dodeljuje uglednu Andrićevu nagradu – objasnio je Kusturica.

Ono što je, po njegovim rečima, sada već sigurno to je da će nagradu dodeljivati predsednik Republike Srpske, u Andrićevom institutu.