Mladi Fočani žele da ih pitaju

24.08.2012.

Mladi

FOČA – Želja za promjenama, stalno zaposlenje, nezadovoljstvo lokalnom vlašću i radom lokalnog parlamenta, sticanje iskustva, publicitet i napredak u profesiji samo su neki od razloga zašto se sve više mladih Fočaka odlučuje na politički angažman.

Za razliku od prethodnih godina, na ovogodišnjim odborničkim listama našao se i znatan broj omladine koji su zbog različitih ciljeva i razloga ušli u politiku.

Tako se na odborničkoj listi SNSD-a našlo čak jedanaest omladinaca među kojima su i studenti.

– Prvi razlog mog angažovanja u politici su promjene u lokalnoj zajednici, pokretanje konkretnih pitanja, osnivanje omladinskih organizacija koje trenutno ne postoje, sportskih klubova poput rukometnog, davanje šanse omladini da se pokaže. Ne mogu više samo da posmatram, želim da budem učesnik u odlučivanju, da nisam samo figura. Mladi su uvijek osvježenje i podsticaj, donose nove ideje. Treba da razbijemo predrasude da se u politici sve vrti oko dobijanja posla i napretka u profesiji – kaže Nikola Vuković (27) apsolvent Pravnog fakulteta, ovogodišnji SNSD-ov kandidat na odborničkoj listi.

Ništa manje energični, ambiciozni i željni promjena su i mladi DNS-ovci.

– Na našoj listi nalazi se deset mladih obrazovanih, koji nisu ukras već zdrava snaga koja može uticati na promjene, donositi odluke i ima šansu za preokret u lokalu. Ušao sam u politiku jer sam nezadovoljan situacijom u mom gradu, jer želim promjene i nezadovoljan sam radom lokalnog parlamenta. Trenutna vlast ne mari za potrebe građana. Niko se ne pita zašto je ove godine rođeno samo oko 50 beba i zašto mladi svakodnevno odlaze odavde – kaže Srđan Drašković, predsjednik omladine DNS-a u Foči i član glavnog i regionalnog odbora ove stranke.

Dalibor Rašević, bivši fudbaler i sekretar FK “Sutjeska” našao se na odborničkoj listi Nove socijalističke partije.

– Politika je danas jedini vid zapošljavanja, nažalost. Želim da doprinesem promjenama u oblasti sporta u ovoj opštini, jer se danas na sportiste i na fudbal uopšte gleda sa predrasudama. Gledano po aktuelnom načelniku i njegovoj politici opredijelio sam se za ovu stranku – kaže tridesetogodišnji Rašević.

Žene i djevojke

Na odborničkim listama ove godine veliki je broj žena i mladih djevojaka.

– Bez politike se danas ne može ništa, ona otvara mnoga vrata i poznanstva. Svojim angažovanjem hoću da doprinesem vršnjacima i uopšte omladini, jer su oni zanemareni u ovoj opštini – kaže dvadesetpetogodišnja Marija Milanović, inače diplomirani ekonomista koja je na odborničkoj listi Koalicije “Radikalno za narod SRS RS i NDS”.