Najava festivala „Licidersko srce“

20. avgusta 2012. 058.ba

Licidersko srce

INFO – Svečanim defileom dječijih umjetničkih ansambala iz Španije, Poljske, Turske, Grčke, Mađarske, Kanade, Belorusije, Srbije i Republike Srpske, u ponedeljak, 20. avgusta ove godine, u Užicu će u 20 sati i zvanično početi ovogodišnji, Četvrti festival folklora „Licidersko srce“. Organizatori s ponosom ističu doprinos ove smotre uspostavljanju, razvoju i jačanju prijateljskih odnosa među zemljama i narodima, kao i promociji kulturne saradnje dječijih zajednica i podsticaju očuvanja i njegovanja tradicije i kulturnog naslijeđa. Da je taj ponos s golemim pokrićem najrječitije govori činjenica da je na dosadašnja tri susreta bilo čak 1500 učesnika, da je iz godine u godine sve više posjetilaca, a i novinska, radio i tv kritika je puna hvala i pohvala.

Ove godine ovaj značajni dječiji festival ima i prekograničnu saradnju: pored Užica, Zlatibora, Nove Varoši, Zlatara, Bajine Bašte, Tare, Perućca, Mokre Gore i Drvengrada, programi će se odvijati i u Višegradu i Andrićgradu. Uz već znanu podršku i opredjeljenje Predstavništva Republike Srpske u Srbiji da bude i suorganizator ovog festivala, ovu manifestaciju je ove godine podržao i naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica.

Ovogodišnji festival održava se pod pokroviteljstvom Grada Užica i opština Nova Varoš, Kosjerić, Bajina Bašta, TO Zlatibor i Predstavništva Vlade Republike Srpske u Beogradu. Prvi put festival ima i prekogranični karakter, budući da se deo festivala organizuje i u republici Srpskoj, u Višegradu. Idejni tvorac i organizator festivala je Udruženje građana „ERA“ iz Užica . Festival su podržali Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije u saradnji sa Turističkim organizacijama Užica, Srbije, Kosjerića, Višegrada i Turističko-sportskim centrima Zlatara i Bajine Bašte. Festival su pomogle ustanove Narodni muzej Užice, Gradski kulturni centarUžice, Razvojni centar za profesionalno usavršavanje zaposelnih u obrazovanju – Užice, kao i Dom za decu i omladinu „Petar Radovanović“, Dom učenika srednjih škola i OŠ za slušno oštećenu decu „Miodrag V. Matić“. Generalni sponzor festivala je Naftna industrija Srbije – NIS

Promoter i voditelj Četvrtog festivala dječijeg folklora „Licidersko srce“ je glumac Milorad Mandić Manda, a festival će imati i humanitarni dio: UNICEF-ovu akciju prodaje liciderskih srca gdje je sav prihod namjenjen Zavodu za zaštitu ženske djece i omladine u Višegradu.

Prije svečanog defilea učesnika i zvaničnog otvaranja festivala na Gradskom trgu u Užicu, istog dana će, u 18 sati, biti otvorena izložba narodnih nošnji iz zemalja učesnica, zatim izložba fotografija sa prethodnih festivala i izložba slika iz Galerije naivne umetnosti iz Kovačice.

Festival “Licidersko srce“ kucaće i širiti radost divnim dječjim programom čak pet dana. Iz Republike Srpske nastupiće dva folklorna ansambla: iz Trebinja GKUD Alat – Swislion i iz Višegrada KUD „Bikavac“, cijeli program izgleda ovako:

ponedeljak 20. 08. 2012.
– Otvaranje izložbi: narodnih nošnji zemalja učesnica, fotografija sa prethodnih festivala, slika Galerije naivne umetnosti iz Kovačice – Gradski kulturni centar, Narodni muzej i Jokanovića kuća, 18:00
– Defile gradskim ulicama 19:00
– Otvaranje festivala – Užice, Gradski trg, 20:00 (svečano otvaranje festivala i humanitarne UNICEF-ove akcije – Kusturica)

utorak 21. 08. 2012.
– Folklorna igraonica – Užice, GKC, 11:00
– Festivalski dan – Nova Varoš, 19:30
– Festivalski dan – Bajina Bašta, 19:30
– Festivalsko veče – Užice, Gradski trg, 20:00

sreda 22. 08. 2012.
1. Program za Kosjerić
– Festivalski dan – Kosjerić, 19:30
– Koncert iznenađenja – Užice, Gradski trg, 20:00
2. Program za Višegrad
– Polazak za Mokru Goru – 9:30
– Folklorna igraonica – Drvengrad, 11:00
– Ručak – 13:00
– Polazak „Ćirom“ za Višegrad – 14:00
– Posjeta manastiru Dobrun
– Dolazak u Višegrad – 17:00
– Prijem predstavnika folklornih ansambala kod Načelnika opštine
– Obilazak grada
– Posjeta Zavodu za žensku djecu, djeci bi se poklonila Liciderska srca (Kusturica)
– Defile ulicama grada – 18:00

Neposredno prije starta svečanog defilea Turistička organizacija Višegrad će na početku višegradske ćuprije napraviti promociju turističke ponude Višegrada, prije svega konkretne ponude vezane za rijeku Drinu i njene prirodne ljepote. Biće postavljen info pult s promotivnim materijalima, a na samom mostu biće postavljen veliki dekorativni luk napravljen od balona. Ove promotivne aktivnosti organizuju se uz finansijsku pomoć međunarodne organizacije Oxfam Italija

– Festivalski koncert – Višegrad, /Andrić grad / 19:30

U Višegradu nastupaju:
– KUD „Bikavac“ iz Višegrada
– Udruženje “ PYRSOS” – Naousa, Grčka
– KUD „Kopaonik“ – Leposavić, Kosovo i Metohija
– Dečiji folklorni ansambl “Dušnok” – Dušnok, Mađarska
– Akademija srpske narodne igre „Miroslav Bata Marčetić“ – Toronto, Kanada
– Dečiji folklorni ansambl „GERO AXULAR Dantza Taldea“ – San Sebastijan, Baskija, Španija
– i dečiji ansambl „ERA“ iz Užica

četvrtak 23. 08. 2012.
– Folklorna igraonica – Užice, GKC, 11:00
– Festivalski dan – Zlatibor, 19:30
– Festivalsko veče – Užice, Gradski trg, 20:00

petak 24. 08. 2012.
– Grnčarska radionica – Zlakusa, 10:00
– Folklorna igraonica – Užice, GKC, 11:00
– Zatvaranje festivala – Užice, Gradski trg, 19:30

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: