Od danas jeftiniji pojedini lijekovi

01.08.2012.

Lijekovi

INFO – Oko 300 lijekova koji se izdaju na recept, a nalaze se na listama A i B od danas će biti jeftiniji, i to u prosjeku za oko 13 odsto, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Niže cijene biće za lijekove koji se koriste kod srčanih oboljenja, krvnog pritiska, masnoće u krvi, oboljenja želuca, epilepsije, osteoporoze, šizofrenije i drugih.

U saopštenju se navodi da će osiguranici koji nisu oslobođeni participacije plaćati manju participaciju za ove lijekove.

Iz Fonda napominju da je, zahvaljujući dogovoru koji su postigli sa dobavljačima lijekova, na osnovu dosadašnje potrošnje u ovoj godini, procijenjeno da će se do kraja godine ostvariti uštede od oko 770.000 KM.

Početkom godine, takođe je snižena cijena za određene lijekove i to za 20 odsto.

Za šest mjeseci ove godine trošak propisanih lijekova na recept iznosi više od 35 miliona KM.

Listom lijekova koji se izdaju na recept obuhvaćeni su lijekovi koje Fond finansira u stoodstotnom iznosu, odnosno sa 90 odsto za osiguranike koji nisu oslobođeni plaćanja participacije – lista A, te lijekovi u čijoj cijeni Fond učestvuje sa 50 odsto – lista B.

Na listi lijekova Fonda nalazi se oko 1.400 lijekova, a zastupljeni su svi registrovani proizvođači jednog lijeka, čime je onemogućen monopolski položaj bilo kojeg proizvođača.