Pobijedila francuski sistem školovanja

Glas Srpske - 29. avgusta 2012. 058.ba

Nataša Filipović

FOČA – Nataša Filipović iz Foče svojim znanjem i trudom pobijedila je francuski sistem školovanja i pokazala da su učenici iz Srpske po svojim sposobnostima daleko ispred đaka iz stranih zemalja.

Nataša je putem programa razmjene učenika AFS otputovala u Francusku i nastavila treći razred srednje škole. Osim što je odmah prevedena u viši razred, Nataša je bila jedan od najboljih maturanata i nagrađena je sertifikatom časti francuske gimnazije. Za “Glas Srpske”, koji je pisao o njoj kada je odlučila da u Francuskoj nastavi školovanje, Nataša otkriva kako je sve počelo.

– Za AFS sam saznala iz radoznalosti jer sam željela da se školujem u inostranstvu. Prijavila sam se i zadovoljila kriterijume. Od 12 učenika iz BiH koji su na AFS razmjenu prošle godine otišli u pet evropskih zemalja, ja sam jedina bila u Francuskoj. Ovu zemlju sam izabrala zato što sam željela da unaprijedim jezik, a mnogo me je zanimao i njihov način života, kultura i običaji – priča Nataša.

Period od septembra prošle do jula ove godine za Natašu nije bio nimalo lak, ali je sigurno bio nevjerovatno iskustvo.

– Kod njih gimnazija traje tri godine, u školi se provodi čitav dan, i do 18 sati. Časovi traju 55 minuta, a ocjene su do 20. Gimnazija ima tri smjera: naučni, jezički i ekonomski. Svoju školsku godinu pročela sam u “premijeru” ekonomski smjer. U tom razredu sam provela pet sedmica i odmah su me prebacili u završni razred “terminal” – prisjeća se Nataša i dodaje da je tada odlučila da polaže njihov maturski ispit. Osim što je morala da nadoknadi tri ispita iz prethodnog razreda, najviše je oduševilo što je čak polagala i svoj maternji jezik.

– Bila sam veoma srećna što ću moći da polažem srpski jezik u Francuskoj i jako mi je bio čudan osjećaj znajući da će to ocjenjivati francuski profesor. Tokom cijele godine bila sam ocjenjivana jednako kao svi ostali Francuzi u mom razredu. Njihov maturski ispit polaže se u posljednjoj sedmici u junu. Ispiti su svaki dan i traju po tri-četiri sata – navodi Nataša i dodaje da kad je otišla po rezultate, njeno ime je bilo na listi među nekoliko najboljih radova, a iz istorije je imala drugu najbolju ocjenu u generaciji.

– To je vrijedno pomena jer ih većina nije položila ovu maturu, a neki ni po drugi put ne uspijevaju. Uz potvrdu o položenoj maturi, dodijeljen mi je i sertifikat časti gimnazije “Edouard Branldž”. Na kraju sam sa usavršenim jezikom koji govorim sa nekim “slovenskim akcentom” uspjela da uzmem svoju diplomu francuske gimnazije. Svjedočanstvo mi je nostrifikovalo Ministarstvo prosvjete RS – kaže Filipovićeva, dodajući da je pokušala svoju zemlju da predstavi na najbolji način, da je pokaže ljudima koji ne znaju ni gdje se ona nalazi i koji se jezik tamo govori.

– Samo ja znam kako mi je bilo teško i koliko je rada i truda trebalo uložiti. Ovo je ogromno iskustvo koje preporučujem svima i želim da motivišem sve mlade da iskuse nešto ovakvo – ističe Nataša.

Osim usavršavanja znanja, Nataša je u Francuskoj podjednako bila uspješna i u sportu, igrajući za Šaterlo, zatim u glumi i u školi latino plesova, posebno salsi.

London

Nataša kaže da namjerava da se usavršava, a trenutno u Londonu unapređuje svoj engleski.

– Željela bih da studiram političke nauke, međunarodne odnose i integracije, za koje se pripremam, a počela sam da učim i španski. Želim da se aktiviram i doprinesem maksimalno svom društvu u budućnosti. Priključiću se AFS timu BiH i time doprinijeti razvoju BiH. Zaista sam mnogo motivisana da radim i potrudim se da popravim politiku mladih u našoj zemlji i motivišem mlade – zaključuje uspješna Nataša.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,