Počela planinarska akcija jezera Zelengore

02. avgusta 2012. 058.ba

Zelengora

FOČA – Oko 70 planinara iz svih krajeva bivše Jugoslavije danas se sa Gradskog trga u Foči organizovanim prevozom uputilo na Zelengoru gdje će se pridružiti grupi od stotinjak planinara koji su već ranije stigli, a u okviru tradicionalne akcije Jezera Zelengore.

Kamp je na Orlovačkom jezeru. U naredna četiri dana učesnici akcije obići će sva jezera i najviše vrhove jedne od naših najljepših planina. Među zaljubljenicima prirode koji su krenuli Zelengori u pohode ove godine ponajviše je Banjalučana. Zoran Bursać kaže da je Zelengora ubjedljivo najljepša planina.

– Za mene je Zelegora kraljica planina, po ljepoti, po jezerima, po travi ivi na koju čitava planina miriše, po borovnicama. Prošao sam sve najveće planine bivše Jugoslavije, od Prokletija do Triglava, ali Zelengora ima posebnu ljepotu. Foča je za nas središte, odavde idemo na Maglić, Durmitor i na rafting na Taru – kaže banjalučki planinar.

U Foču je stigla i grupa Zagrepčana koji ističu da je područje naše opštine pravi raj za planinare;- Mi smo iz društva Matica Zagreb, došlo nas je četvoro. Svi iskusniji planinari iz Zagreba su bar jedanput bili u ovom kraju. Svi oni znaju da je ovo planinarski raj. Žao mi je što nije više propagirano, što ne ide slika u svijet o ovoj ljepoti. Meni je ovo puno ljepše od bilo kakvih Alpa koje su nam puno bliže- kaže planinar iz Zagreba, Igor Miklučić.

Već tradicionalno, u akciji Jezera Zelengore učestvuju i planinari iz Novog Sada. Predvodi ih Zvonimir Kočiš iz društva Naftaš:

– Volimo da posjećujemo fočanske planine, i ljeti i zimi. Zelengora je predivna.

Organizator akcije je PD Zelengora.

– Očekuje nas lijepo vrijeme, osam jezera i pet vrhova- Bregoč, Uglješin vrh, Javorak, Stog, Zimomor, a eventualno ko hoće i Videž i Ljeljen- kaže sekretar PD Zelengora, Zoran Stanojević.

Jezera Zelengore uvod su u turističku manifestaciju Dani Borovnice. Planinari će se u nedelju na Donjim barama pridružiti izletnicima koji će uživati u branju borovnica. U subotu će na Gradskom trgu biti organizovan sajam proizvoda od borovnica, a u petak je na Gradskom trgu koncert Dejana Matića. Direktorica Turističke organizacije Foča, Dragana Ivanović kaže da ova manifestacija prije svega ima promotivni karakter:

– Cilj je promocija Nacionalnog parka Sutjeska, Zelengore i njenih jezera. Osim toga, želimo da apelujemo na sve ljude da borovnicu, koja ima izuzteno ljekovita svojstva, beru ručno i kontrolisano. Da ne uništavamo naše prirodno bogatstvo- poručila je Ivanovićeva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,