Počelo 19. Međunarodno likovno saborovanje „Višegrad-Dobrun 2012“

26.08.2012.

19. Međunarodno likovno saborovanje „Višegrad-Dobrun 2012“

VIŠEGRAD – Od pozvanih 37, na tradicionalnoj prozivci 19. Međunarodnog likovnog saborovanja „Višegrad-Dobrun 2012“, u Gradskoj galeriji u Višegradu bilo je 35 umjetnika iz 10 zemalja svijeta: Danske, Sjedinjenih Američkig Država, Belgije, Japana, Bugarske, Kanade, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske.

-Očekujemo da nam se pridruže i preostala dva, tako da će ovo naše saborovanje i dalje nositi epitet najbrojnije regionalne likovne smotre, rekao je višegradski slikar i osnivač ove kulturne manifestacije, Hadži Branko Nikitović.

On je podsjetio da je, počev od 1993. godine, kroz ovu manifestaciju u Višegradu, mostove kulture gradilo preko 350 umjetnika iz 40 zemalja svijeta, koji su u legat Međunarodnog likovnog saborovanja ostavili oko 800 radova.

19. Međunarodno likovno saborovanje „Višegrad-Dobrun 2012“

Pozdravljajući učesnike ovogodišnjeg saborovanja načelnik opštine Višegrad Tomnislav Popović je naglasio da ova lokalna zajednica tradicionalno podržava ovakve kulturne manifestacije, koje ovaj grad promovišu u najboljem svjetlu.

-Raditi vaš posao u Višegradu sigurno je lakše i privlačnije nego na nekom drugom mjestu, jer ovdje imate brojne motive, počev od mosta, Iva Andrića i živopisnih pejzaža. Naravno, postoji vaša velika odgovornost da se to odradi na najbolji način, jer vam je, bez sumnje, uzor umjetničko stvaralaštvo našeg Iva Andrića, koji je pišući o Višegradu, ovaj grad podigao iz anonimnosti, rekao je Popović, zahvaljujući umjetnicima koji će ostaviti nova djela za ovdašnja pokolenja.

19. Međunarodno likovno saborovanje „Višegrad-Dobrun 2012“

Slikari, grafičari, vajari, keramičari i umjetnički fotografi do 31. avgusta će stvarati u Gradskoj galeriji, gdje je formirana grafička radionica, u manastirima Dobrun i Dobrunska Rijeka, u Višegradaskoj Banji, u Drinskom kanjonu, kod ćuprije na Drini, te u Andrićgradu, gdje će se 29. avgusta u 19 časova održati poetski resital posvećen jubileju 120 godina od rođenja književnika i nobelovca Iva Andrića.