Proslavljen dan i krsna slava opštine

Agencije - 28. avgusta 2012. 058.ba

Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču

ČAJNIČE – U Čajniču su danas proslavljeni Dan i krsna slava opštine i Srpske pravoslavne crkvene opštine Uspenje Presvete Bogorodice – Velika Gospojina, a svečanosti su prisustvovali brojni vjernici iz Srpske, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. U ovom mjestu se od 14. vijeka posebno praznuju svi praznici posvećeni Presvetoj Bogorodici u slavu Čudotvorne ikone majke Božije – Čajničke krasnice.

Ovo je jedno od najpoznatijih pravoslavnih svetilišta u svijetu gdje se i ove godine slila rijeka vjernika na Veliku Gospojinu.

Starješina hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču Tihomir Motika kaže da ovaj hram godišnje posjeti na hiljade vjernike iz cijelog svijeta.

„Obraćaju nam se u ova teška vremena, a mi smo tu da se zajedno molimo i služimo za sve njih. Svjedočimo i brojna iscjeljenja vjernika pred čudotvornom ikonom, ne samo pravoslavnih nego i muslimana, rimokatolika i jevreja“, navodi jerej Motika.

Ova lokalna zajednica broji oko 5.000 stanovnika i svrstana je u izrazito nerazvijene.

Načelnik Čajniča Branko Roljić rekao je da ova opština polaže ozbiljna očekivanja u usavršavanje vjerskog, seoskog i rekreativnog turizma, te iskorištavanju ostalih prirodnih resursa – vode, drveta i ruda.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , , ,