Sajam i degustacija borovnice i proizvoda od borovnice na gradskom trgu

Opština Foča - 07. avgusta 2012. 058.ba

Dani borovnice u Foči

FOČA – Manifestacija Dani borovnice već tradiocionalno ima i sajamski dio, gdje izlagači sa područja Foče i regije predstave poljoprivredne proizvode, preradjevine od voća i povrća, te ljekovito bilje. Bude tu i ručnih radova, meda i proizvoda od meda, voća,slatka od voća, čajeva i raznih drugih proizvoda, naravno najviše borovnice te proizvoda od borovnice. Sajam je i ove godine organizovan na Gradskom trgu u Foči.

– Danas smo ove donijeli heklane suknje, koje su rađene u više boja, takođe bih istakla tkane šalove, male i veće šalove, ženske ogrtače, tkane torbe koje su tkale naše bake pa da to ne bi palo u zaborav. Mi smo to uradilina našim razvojima pa smo danas donijeli da pokažemo građanima Foče, kako ne treba zaboraviti našu prošlost, naše bake koje su to vrijedno radile rukama, a mi to danas pokušavamo da povratimo iz zaborava – rekla je Branka Čarapić iz Višegrada članica Sekcije grupe žena „Kućne radinosti“ koje rade pri Sokolskom društvu manastira Dobrun. Sekcija broji oko 20-ak žena koje redovno dolaze na sastanak, izlažu svoje sve proizvode koje urade ručno. Prije par mjeseci završile su obuku slikanja na svili, keramici i staklu i tako da svake godine upotpunjavaju svoj asortiman ručnih radova.

Jedan od izlagača na Gradskom trgu bila je i Erma Subašić predsjednica „Slow Food“ Goražde.

– Slow Food je internacionalni pokret a njegovi ogranci u svijetu su konvivijumi, tako da ja sam lider konvivijuma u Goraždu i s obzirom da se radi o stranoj organizaciji odnosno o velikom pokretu u Goraždu su registrovani kao Festival okusa koji organizuje jednu manifestaciju koju nazivamo Festival okusa gdje imamo izlaganje proizvođača tradicionalnih proizvoda i nekih tipičnih proizvoda, radionice za djecu, kuhanje i pripremanje hrane nekih tradicionalnih jela i Udruženje žena Emina iz Ustikoline koji je proizvođač slatka od guljenih šljiva, ajvara i drugih proizvoda. Zašto naglašavam slatko od guljenih šljiva jer je to jedan od 300 proizvoda koji su zaštićeni od strane Slow Fooda kao presidi- kaže Subašićeva. Na njihovom štandu u Foči posjetioci su mogli kupiti džem od jagoda, domaći kečap, ajvar i salatu od krastavaca.

Dani borovnice u Foči

Pčelar Nikola Anđelić ističe da voli sajamski dio manifestacije Dani borovnice i da učestvuje svake godine.

– Nudim med domaći, pravi prirodni med, polen, propolis i vosak sada za sada. Prodaja i ne ide baš tako dobro, besparica kao i svugdje, ali ponovo prodam sve što proizvedem na kraju godine kada sumiram sve bude u redu. Imam 50 košnica, stacionarno pčelarim ne selim nigdje, imam prilično dobru livadsku pašu,a imam i šumsku borovina i omora kada zamedi onda bude meda dosta – ističe Andjelić.

Ilija Ćosović vlasnik Poljoprivrednog gazdinstva Eko produkt redovan posjetila sajmova u Foči, regiji i cijeloj BiH.

– Bavimo se organskom proizvodnjom hrane već evo šest godina. U porodici nam niko nije zaposlen. Rasimo sve: prerađivanje, skupljanje šumskih plodova i gljiva, ljekovitog bilja – navodi Ćosović.

Milanka Stanojević ispred Udruženja žena Zelengora.

– Mi ovde predstavljamo borovnicu, imamo ovde i slatko od borovnica kao liker i sok. Opšte je poznato da na planinama Zelengore, Lelije, Treskavice i Vučeva obrazuju se velike površine na kojima se urod borovnice i brusnice procjenjuje na više stotina tona godišnje. Međutim nekontrolisanim i neadekvatnim branjem borovnice, takozvanim beračima sa oštrim zubima primjećena su brojna oštećenja na stabljikama ove populacije. Samim tim, branjem te borovnice neadekvatnim sredstvima gnječi se borovnica i tako dobijamo nekvalitetne proizvode. Mi ispred Udruženja radimo da bi se taj problem rješio, radimo na projektu za nabavku licenciranih berača kako bi se prevazišao problem a borovnica sačuvala – kaže Stanojevićeva..

Krstoje Radović već 15 godina bere i prodaje borovnicu, kaže da su se poslednjih godina smanjile i količine borovnice.

– Ali u zadnje vrijeme smanjila se zarada, smanjla se i borovnica jer pravilno ne beremo i ne sačekamo da sazri nego je zelenu beremo. To treba pod hitno zabraniti nekako regulisati da bi je što duže brali i što više zaradili. Nije interes nikome da zaradi za deset dana. Ja znam kada smo mi prije 15 godina počeli da radimo mi smo do 15-og oktobra brali borovnicu a sada se ne može naći ni 10-og avgusta, sve je to zeleno obrato i prodato – ističe Radović.

Dani borovnice u Foči

Fočanka Ljeposava Lučić kaže da se u zadnje vrijeme od ovog posla teško živi, mala je zarada, prema njenim riječima, sve je ovo velika muka i rad. Bojana Vladičić iz Foče navodi da je prvi put na sajmu.

– U svom asortimanu imamo prirodno ručno izrađene sapune na biljnoj bazi, na bazi kozijeg mlijeka, planinske čajeve sa naše Zelengore i Maluše. Naravno proizvode od borovnice koji danas moraju biti tu. Imamo domaći prirodni melem za opekotine i rane koji je zaista efikasan i mislim da je to za neki početak veoma dobro jer mi smo relativno novi u svemu ovome. Ali ono što nam priroda pruža treba iskoristiti maksimalno a naš kraj je veoma bogat i veoma blagorodan i nadamo se da ćemo uspjeti da objedinimo i ugodno i korisno na naše i na zadovoljstvo naših potrošača – mišljenja je Vladičićeva.

Na sajmu predstavilo se i Udruženje „Neven“ iz Rudog koje posjeduje plantaže nevena a izradjuje proizvode od ove ljekovite biljke.

– Imamo sertifikat Švajcarske kuće za organsku proizvodnju nevena i oni nam kontrolišu proizvodnju. Ovde imate petnaest proizvoda od nevena, od krema, čajeva, ulja …! Mi radimo već dvanaest godina imamo jako mnogo povratnih informacija, posebno vezano za kreme koje su dobre za rane, opekotine, kožna oboljenja bilo kojeg tipa, a čaj oralno što se uzima, pročišćava krv, poboljšava cirkulaciju, smanjuje holesterol. Ovo nam je druga godina da učestvujemo na Danima borovnice, a nadam se da dolazimo i sledeće godine – istakla je Katarina Djurović predstavnica Nevena iz Rudog.

– Ja sam voćar, prvo sam počeo sa kupinama pa onda sa šljivama pa jabukama i imam toga oko hektar i po. Inače sam penzioner pa ovo mi je kao rekreacija. Danas sam donio sve od kupina, od friške kupine do vina, sokova, pekmeza džemova sve proizvode od kupina. Takođe i od jabuka proizvodimo sve, od šljiva pravimo slatka tako da gledam da što ljepše bude da prodam da ne ostane. Ovo mi je druga godina ovde da učestvujem i prodaja je bolja ove godine nego prošle – mišljenja je Suljo Zec iz Udruzenja voćara Drina Goražde. Sajam je trajao tokom cijelog dana.

U večernjim satima građani Foče mogli su da degustiraju borovnicu te razne slastice od borovnice, i da se druže uz igru i pjesmu u koncertu u kojem su učestvovali etno grupa Kimval i članovi KUD- a Vila.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,