Septembar donosi udar na kućni budžet

20.08.2012.

novac

INFO – Domaćinstava u Srpskoj u septembru očekuje novi udar na kućni budžet, jer će pored najavljenih poskupljenja hrane, morati da izdvoje novac za opremanje školarca ili studenta, nabavku ogreva i zimnicu, a samo za ove dodatne troškove potrebno je najmanje dvije prosječne plate.

Tek što su se oporavili od troškova za ljetovanje, stanovnicima će jesen donijeti minimum 1.650 maraka dodatnih troškova.

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj za juni je iznosila 1.785 KM, a prosječna plata od 818 maraka pokrivala ju je sa 45,83 odsto. Ako se u obzir uzmu najavljena poskupljenja hrana i dodatni troškovi, prostom računicom je jasno da će domaćinstva u RS morati da “pronađu” 3.435 maraka odnosno 4,1 prosječne plate da bi “preživjeli” idući mjesec.

Oni koji imaju školarca za kupovinu knjiga, torbi, školskog pribora i odjeću treba da izdvoje 600 KM.

Za kupovinu kompleta udžbenika za osnovnu školu roditelji, osim onih čija su djeca prvi i drugi razred, moraju da izdvoje od 73,50 koliko košta najjeftiniji komplet udžbenika pa do 157,50 KM, a u ovu cijene nisu uračunate knjige za strane jezike koje koštaju od 11 do 33 marke.

Kada je riječ o školskom priboru, u knjižarama kažu da je, uključujući torbu, pernicu, sveske, blokove i drugo, za kupovinu potrebno 200 maraka.

– Pernica sa priborom koštaju od osam do 22 KM, sveske od pola marke pa do 2,3 KM, grafitne olovke od 0,3 do 1,5 KM, a đačke torbe od 25 do 90 KM – rekli su u knjižarama.

Pored toga, potrebno je obezbijediti šestare, blokove za crtanje, pribor za likovno.

Međutim, nijedan školarac ne kreće u školu samo sa novom torbom ili sveskom, već želi i novu garderobu za jesen, za šta će roditelji morati da izdvoje minimalno 300 KM.

Ukoliko pored đaka roditelji spremaju i studente, kućni budžet biće u minusu od 40 do 660 KM, u zavisnosti da li je student na budžetu ili samofinansirajući.

Pored muka sa opremanjem školaraca i studenata, budžet domaćinstava u dubiozu povući će i nabavka ogreva za zimu.

Prema riječima prodavaca, prosječnom domaćinstvu za ogrev je potrebno minimum deset metara drva.

– Metar drveta sa prevozom i rezanjem košta 80 maraka, što znači da oni koji se griju na drva moraju izdvojiti minimum 800 maraka – kazali su prodavci, te dodali da se metar drva u RS kreće od 65 do 80 maraka, ali da se početkom jeseni očekuje skok cijena ogreva.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović rekao je da se ove godine najjeftinije grijati na drva.

– Za ogrev na drva potrebno je ove zime obezbijediti od 700 pa do 800 KM, dok grijanje na struju košta od 900 maraka pa na više – rekao je Petrović.

I to nije sve. Muke domaćicama koje spremaju zimnicu ove godine zadaće cijene voća i povrća, koje zbog suše ne prestaju da divljaju.

Banjalučanka Mileva Pavlović kaže da je već razgledala cijene na pijaci, te da su one nešto više ove godine nego lani.

– Za spremanje zimnice lani mi je bilo potrebno 150 maraka, a sada ću morati za punjenje tegli izdvojiti od 200 do 250 maraka – rekla je Pavlovićeva, te dodala da će sačekati još koji dan za kupovinu proizvoda za spremanje zimnice, u nadi da će cijene na pijacama pasti.

Međutim, prodavci ističu da se zbog suše koja je uništila većinu poljoprivrednih kultura mogu očekivati samo poskupljenja.

Za kilogram paradajza i krastavaca potrebno je izdvojiti marku, mrkva košta 0,80 KM dok je za paprike potrebno 1,30 KM. Kilogram breskvi košta 1,50 KM, a isto toliko su i šljive.

Početkom septembra stanovnici mogu da očekuju i poskupljenje hljeba, mesa ali i ostalih proizvoda, jer cijene pšenice i brašna vrtoglavo rastu.