Slika u oku Hilandara

Agencije - 28. avgusta 2012. 058.ba

Hilandar

VIŠEGRAD – U okviru programa 19. Međunarodnog saborovanja likovnih umjetnika u Višegradu večeras je u Domu kulture održan performans istoričara umjetnosti, slikara i putopisca Milutina Dedića pod nazivom „Hilandar zauvijek“.

„Hilandar je neiscrpan motiv i u njemu i o njemu sam uradio oko 500 slika i crteža i više od 40 svesaka skica i to prije katastrofalnog požara 4. marta 2004. godine. Od tada u Hilandar više nisam dolazio jer nisam želio da pokvarim snažan utisak ljepote koju je on na mene prvobitno ostavio“, rekao je Dedić.

Dedić je 20 puta boravio na Hilandaru, tamo živio skoro monaškim životom sa monasima, a u slobodno vrijeme proučavao njegovo umjetničko blago i slikao.

Posebnu pažnju učesnika likovnog saborovanja i Višegrađana privukli su Dedićevi doživljaji iz Hilandara kao i manje poznati detalji kao što je čudesna moć vinove loze izrasle iz kelije u kojoj je umro Simeon Mirotočivi.

Ovaj istoričar umjetnosti ispričao je da je običaj u Hilandaru da se posmrtni ostaci monaha poslije tri godine vade iz groblja, prelivaju osvećenim vinom i odlažu u posebnu prostoriju. Dedić je izbrojao 825 lobanja monaških.

On kaže da je u ovoj srpskoj pravoslavnoj svetinji nabrojao i 400 krstova od kojih su mnogi prava umjetnička djela.

Zapažanja iz Hilandara Dedić je višegradskoj publici predstavio svojim slikama i crtežima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,