Smeće bacaju kroz prozor, krpe u odvode

17.08.2012.

Smeće

Foča – Preglasna muzika, zvuk bušilice, čekića, cijepanje potpale ili drva, centrifugiranje veš-mašine kasno noću, lupkanje, prosipanje vode, mrva, otpadaka kroz prozor ili sa balkona najuobičajeniji su primjeri kako Fočaci krše kućni red u stambenim zgradama.

Kultura življenja i stanovanja u Foči odavno je na niskom nivou, a ni svijest građana o tome šta je i šta nije dozvoljeno nije ništa bolja. Kućni red nepoznata je riječ mnogima, a pridržavanje njegovih odredaba jednako pretjerivanju.

Prema opštinskoj odluci o kućnom redu u stambenim zgradama u periodu od deset časova uveče do šest ujutru zimi, i od 11 uveče do pet ujutru ljeti, kao i u vrijeme od 15 do 17 časova treba obezbijediti potpuni mir i tišinu u zgradi.

Jedan od starijih stanara, koji nije želio da mu objavimo ime, kaže da mu najviše smetaju nesavjesni vlasnici kućnih ljubimaca, koji ne vode računa o njegovoj higijeni.

Slavko Đorđević, dugogodišnji predsjednik kućnog savjeta u zgradi u centru grada, ističe da mnogi stanari slabo čiste, a ne odazivaju se ni na sastanke.

– Veoma su bučni, posebno uveče, prljaju liftove, ostavljaju otpatke, bacaju kroz prozor sve i svašta. Gledao sam prije nekoliko godina u naselju Ribarska kako žena kroz prozor istresa kesu od usisivača, a česta pojava je da bacaju krpe, peškire i svakojake otpatke u odvode, pa se zapuše, da kasnije moramo zvati majstore – ogorčen je Đorđević.

Komunalni inspektor u Foči Gordan Drakul kaže da mnogi ne znaju da se ne smije držati bilo kakav stari namještaj ili predmeti u haustorima, pa su često zakrčena stubišta.

– Ako neko planira da organizuje proslave, zabave ili popravke koje prouzrokuju buku neophodno ih je najaviti 24 sata ranije na oglasnoj tabli – rekao je Drakul i dodao da ima zgrada gdje je kultura življenja na zadovoljavajućem nivou, ali je više onih gdje komunalci moraju da reaguju po pozivima od stanara i predsjednika ZEV-a.

– Svaka zgrada mora da ima istaknut kućni red kako bi se stanari detaljno upoznali sa odredbama, a i sankcijama – ističe Drakul.

Komunalni inspektori, koji inače obezbjeđuju poštovanje kućnog reda u zgradama, kažu da najčešće reaguju zbog skladištenja starog namještaja u zajedničke prostorije zgrade, kao i na bacanje otpada sa prozora.

– Prvo upozorimo stanare koji to naprave, a ako se to ponovi, moraju da plate kaznu od 50 do 150 maraka. Bilo je šest takvih slučajeva gdje smo stigli do kažnjavanja pa i do predavanja na sud za prekršaje – kaže Drakul.

Anonimni pozivi

Komunalci kažu da im najveći problem predstavlja što i sami stanari nisu upoznati sa propisima kućnog reda i mira, ne žele da promijene stvari na bolje, kao i što vrlo često anonimno prijavljuju počinioce i ne žele da ih imenuju, pri čemu su inspektori nemoćni.