Što manje vremena provoditi na otvorenom

Agencije - 05. avgusta 2012. 058.ba

Visoke temperature

INFO – Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske upozorava građane da s obzirom na najavljenu ekstremno visoku temperaturu narednih nekoliko dana što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijem periodu dana od 10.00 do 17.00 časova. Ministarstvo posebno upozorava roditelje da u ovom periodu zaštite djecu koja često borave napolju, da ih ni na kratko ne ostavljaju same u parkiranim vozilima, te da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visoke temperature.

S obzirom da bi velike vrućine mogle da utiču na većinu populacije, iz Ministarstva preporučuju, koliko god je moguće, boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, suzdržavanje od fizičkih radova, češće tuširanje mlakom vodom i uzimanje što više tečnosti.

Ovo se posebno odnosi na hronične bolesnike kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem.

„Ako postoji potreba za izlazak van kuće, preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji, laganiji obroci tokom dana, kao i korištenje široke, svijetle odjeće od prirodnih materijala, šešira sa širokim obodom i sunčanih naočala“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: