Turisti nemaju gdje da promijene novac

22.08.2012.

Nova banka

FOČA – I dok se u mnogim gradovima RS, a Srbije uveliko mjenjačnice mogu naći na svakom drugom uglu, u opštini Foča ne postoji nijedna mjenjačnica.

Ovaj nedostatak najviše ide na štetu stranim turistima kojih je ove godine u Foči više nego ikada.

Turisti, kao i domaći stanovnici novac u Foči mogu da mijenjaju u postojeće četiri banke i na dva mjesta u pošti, što je uobičajena praksa.

Međutim, problem nastaje vikendom, kada se banke i pošte zatvaraju, a željenu valutu nema ko da mijenja.

U Turističkoj organizaciji opštine Foča kažu da im se turisti sve više obraćaju kako da zamijene novac.

– Uglavnom se interesuju gdje novac da mijenjaju, pošto im objasnimo da je platežno sredstvo ovdje konvertibilna marka, i odmah svi pitaju gdje je mjenjačnica. Uputimo ih na banke i tu se priča završava – kaže Sonja Pavlović iz Turističke organizacije Foča.

I sami turisti kažu da ih nedostatak mjenjačnice čudi.

– Ovo je turističko mjesto, a nema mjenjačnice. Radnim danom u bankama se mijenja novac u marke, ali najteže je vikendom. Tada nema ko da mijenja novac, evrom se nigdje ne može platiti. Nezgodno je i na autobuskoj stanici kada plaćate kartu, a zafali vam neki sitniš – kaže turista Dragan Đoković koji je u Foči došao iz Detroita zbog raftinga.

Đoković kaže da je u bankama želio da mijenja evro u srbijanski dinar, te da je i tu naišao na problem.

– U dvije banke u gradu nisam mogao da zamijenim evro u dinar, jer jedna banka nikako ne vrši tu promjenu, a u drugoj tog dana nije bilo dinara – začuđen je Đoković.

Nedostatak mjenjačkih usluga smeta i samim Fočacima.

– Najteže je kada želite negdje na vikend, posebno neplanirano. Molimo nekoga da nam mijenja u prodavnicama, a više ni to nije moguće odskoro, tako da je bar jedna mjenjačnica prijeko potrebna – kaže Fočanka Ana Kostović i dodaje da su se na nedostatak mjenjačnica žalili mnogi njeni prijatelji koji je posjećuju ljeti.

– Mnogi moji prijatelji sa strane i turisti koji dolaze na rafting dođu kako bi kupili neophodne namirnice, a nemaju gdje da zamijene novac – rekla je Kostovićeva.

Otvaranje i rad mjenjačnica u nadležnosti je Ministarstva finansija RS. Prema podacima ovog ministarstva mjenjačke poslove u RS, trenutno obavljaju 15 pravnih lica na 95 mjenjačkih mjesta i 29 preduzetnika na 35 mjenjačkih mjesta, od čega na području opštine Foča dva pravna lica na dva mjenjačka mjesta.

Ministarstvo

– Potrebe za zamjenom valuta zadovoljavaju i banke, koje ove poslove obavljaju u svoje ime i za svoj račun. S razvojem turizma i većeg priliva stranih turista, vjerovatno će se javiti i veća potreba za mjenjačnicama na području Republike Srpske i opštine Foča – navela je službenik za odnose sa javnošću Ministarstva finansija RS Vlatka Malidžan.