U Trebinju obavezna sarma, u Rogatici mladence ne daruju

blic.rs - 23. avgusta 2012. 058.ba

Krađa mladine cipele

Svadbeni običaji se vekovima menjali: Krađa mladine cipele

INFO – Republika Srpska nema drastične svadbene običaje, kakve praktikuju u nekim delovima sveta, ali može da se pohvali prilikama koje nigde nisu zabeležene i koje krase svadbeni dan.

Etnolog Irena Medar kaže da su se svadbeni običaji vekovima menjali, a neki su potpuno zaboravljeni. Običaji koji su zadržani do sada su, dodaje ona, modernizovani i prilagođeni uslovima života.

– Današnji način organizovanja svadbe dosta je izmenjen. Neki od običaja su se održali bez promena, kao što je prenošenje mlade preko praga ili bacanje jabuke preko kuće, iako je nekada teško otkriti smisao tih običaja. Jabuka se, na primer, bacala preko kuće jer se verovalo da se na taj način proteruje svađa, ali u nekim krajevima se u jabuku stavlja novac, pa to onda simbolizuje sreću – kaže ona.

Najviše neobičnih svadbenih običaja u Srpskoj ostalo je na selu, pogotovo u Hercegovini, Romaniji i Posavini. U selima Hercegovine i danas se dešava da momak oženi devojku koju nikada nije video, a koju su mu „begenisali“ roditelji, kumovi, uža i šira rodbina. Ako se dogodi da se mladenci pre svadbe vide, svatovi im se rugaju pitanjem: “Jeste li brojali zube jedno drugome?“ Mlada u ovim selima svatove daruje čarapama i košuljama.

– Iako danas izgleda anahrono i neobično, srpska etnologija vekovima poznaje običaj da se mladenci pre venčanja ne upoznaju. Roditeljima mladoženje je bilo bitno da je ona zdrava i da dolazi iz dobre kuće, a nije se gledalo da li će se oni dopasti jedni drugima. Najveći broj ovih događaja dolazi iz paganskog perioda, a veoma mali broj vezujemo za hrišćanstvo – ističe Medar.

Na Romaniji svatovi se boje kiše
Na Romaniji se devojci, nakon sto obuče venčanicu, vezuje tanak crveni konac oko struka. Onog momenta kada se začuju sirene koje najavljuju dolazak njenog mladoženje, devojke koje čekaju sa mladom u sobi treba da joj brzo iskidaju crveni konac oko struka. To garantuje lakši i brži porod. Svatovi na Romaniji boje se jedino kiše jer veruju da će biti mnogo suza u braku ako na dan svadbe bude padala kiša.

Neobični običaji u Hercegovini su se sa sela preselili u gradove, pa je tako u Trebinju svadba nezamisliva bez – sarme. Iako se ovo jelo vezuje za zimski period, u Trebinju sarma ne sme izostati sa svadbene trpeze ni u julu ili avgustu.

Darivanje mladenaca je običaj prisutan na svim svadbama, ali u Rogatici je to – sramota. Rogatički svatovi nikada ne daruju mladence i ne slikaju se s njima. Tek kada ispraćaju goste kućama, mladencima se preda poklon, ali i to je veoma retko.

– U selima u okolini Šipova zadržao se običaj „ruho“. Na dan svadbe mlada odlazi mladoženjinoj kući, a prati je kamion pun stvari. Ako kamion nije pun nameštaja, posuđa, posteljine, odeće i obuće – to je bila velika sramota – kaže jedan stanovnik Šipova.

Okolina Šipova čuva još jedan neobičan događaj: pre nego što mlada uđe u svekrvinu kuću na prag se stavi bokal s vodom, a mlada treba da ga obori pri ulasku – za dobrobit kuće.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,