Učesnici užičkog festivala folklora „Licidersko srce“ u Višegradu

23.08.2012.

Licidersko srce

VIŠEGRAD – Višegrađani su u srijedu veče imali priliku da ugoste učesnike ovogodišnjeg, četvrtog po redu, međunarodnog festivala folklora „Licidersko srce“, koji je uz učešće dječijih folklornih ansambala iz Španije, Poljske, Turske, Grčke, Mađarske, Kanade, Bjelorusije, Srbije i Republike Srpske počeo 20. avgusta u Užicu.

Festival je ove godine, jednodnevnim programom u Višegradu, praktično poprimio prekogranični karakter. Mladi filkloristi su iz Mokre Gore stigli turističkom uskotračnom prugom, usput obilazeći kompleks manastira Dobruna. Učesnike festivala primio je, potom, načelnik Višegrada Tomislav Popović, a od ćuprije na Drini organizovan je defile višegradskim ulicama, sa kratkim predstavljanjem dijelova koreografija na višegradskom Trgu palih boraca.

Licidersko srce

Mladi folkloristi su se nakon defilea uputili ka Andrićgradu gdje je održan izuzetno uspio cjelovečernji konceert uz nastup dječijih folklornih ansambala iz Srbije, Kanade, Grčke, Mađarske, Španije i Republike Srpske, koju su predstavljali folkloristi KUD-a „Bikavac“ iz Višegrada, koji su bili domaćini koncerta. Na vereči folklora svojim nastupom aplauze brojne publike izmamila je i mlada višegradska interpretatorka starih narodnih pjesama, jedanaestogodišnja Katarina Tasić.

Pozdravljajući učesnike festivala „Licidersko srce“ načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović je pojasnio da je licidersko srce nekada služilo za izjavu ljubavi prema djevojci.

Licidersko srce

-Ovaj festival ima prevashodni cilj očuvanje i njegovanje tradicije starih običaja, ali i širenje prijateljstva uz slanje pozitivne energije. Kao što je licidersko srce nekad bilo simbol ljubavi, tako je i Višegrad danas veliko srce prepuno ljubavi prema svim ljudima dobre volje, poručio je Popović.

Učesnici ovogodišnjeg festivala „Licidersko srce“, pored Užica i Višegrada, sa svojim programima su gostovali, odnosno gostovaće na Zlatiboru, u Novoj Varoši, Zlataru, Bajinoj Bašti, Tari, Perućcu, Mokroj Gori i Drvengradu.

Licidersko srce

„Licidersko srce“ se ove godine održava pod pokroviteljstvom Grada Užica i opština Nova Varoš, Kosjerić, Bajina Bašta, Turističke organizacije Zlatibor i Predstavništva Vlade Republike Srpske u Beogradu, te opštine Višegrad, Turističke organizacije iz ovog grada i „Andrićgrada“.

Licidersko srce

Idejni tvorac i organizator festivala je Udruženje građana „ERA“ iz Užica, uz generalno sponzorstvo NIS-a, Naftne industrije Srbije, a uz brojne pokrovitelje ove godine je to bio i reditelj Emir Kusturica. Glavni promoter i voditelj Četvrtog festivala dječijeg folklora „Licidersko srce“ je glumac Milorad Mandić Manda, a festival ove godine ima i humanitarni karakter, provođenjem UNICEF-ove akcije prodaje liciderskih srca, čiji je prihod namjenjen štićenicama Zavoda za zaštitu ženske djece i omladine na Okolištima kod Višegrada.

Licidersko srce