Višegrađani opet bez premca (Vijest iz arhive)

16.08.2012.

ribolov

VIŠEGRAD – Živopisno i sve popularnije izletište Rogatičana, i ne samo njih, Slap, koje je smješteno na ušću male, bistre i čiste Žepe u Drinu i jezero HE “Bajina Bašta”, bilo je polovinom juna domaćin najboljih sportskih ribolovaca sa regiona “Drina 1”. Tu su se okupili takmičari iz Goražda, Foče, Rogatice i Višegrada (trebali su još da budu ribolovci iz Čajniča i Rudog, ali iz nekih razloga nisu došli) da u prijateljskom nadmetanju saznaju ko je najbolji.

Ribolovci sa Drine, Čehotine, Prače, Lima, Rzava, Žepe, Sutjeske i Suhe i ostalih rijeka i riječica ovog dijela istočne Bosne, takmičili su se u dvije ribolovne discipline – “troboju” (na suhom) i “lovu ribe udicom na plovak” u kategoriji pionira, omladinaca i seniora.

Nakon veoma zanimljivog nadmetanja, sveukupni pobjednik, po četvrti put uzastopno, je ekipa Organizacije sportskih ribolovaca “Ušće” iz Višegrada, koja je sakupila 27.307 bodova. Drugi su ribolovci “Berega” iz Rogatice sa 11.615, treći “Jedinstva” iz Goražda sa 6.083 i četvrti ribolovci iz Foče sa 1.193 boda.

Ekipni pobjednik u “troboju”, koji je održan u Žepi kod Osnovne škole, su takmičari iz Višegrada. U pojedinačnoj konkurenciji najbolji su bili: kod pionira Muriz Korić i Aleksandar Pejović iz Višegrada i Emir Tarantula iz Rogatice, kod omladinaca Almir Hećo, Muharem Bajraktarević i Mujo Dragulj, svi iz Višegrada, a kod seniora Osman Mahmutović iz Rogatice, te Hamo Hećimović i Osman Osmanagić iz Višegrada.

Veoma zanimljiva borba vođena je i u “lovu ribe udicom na plovak”, na ušću Žepe u Drinu, u Slapu. Nakon dva sata borbe najviše uspjeha je imala ekipa Višegrada. Pojedinačno, kod pionira najviše uspjeha imali su Suad Dizdarević i Muriz Korić iz Višegrada, i Ahmet Kurbagić iz Rogatice.

Najbolji omladinac, sa ulovljenih 288 riba, bio je Almir Hećo, a iza njega su se plasirali Muharem Bajraktarević i Peđa Drašković, sva trojica iz Višegrada.

U seniorskoj konkurenciji prvo mjesto, sa ulovljenih 339 riba i 4.429 bodova, osvojio je Ismet Dizdarević iz Višegrada. Drugi je Nermin Džebo iz Goražda koji je ulovio rekordnih 373 ribe, ali nešto sitnije, i sakupio 4.373 boda, a treći je bio Hamdo Hećimović iz Višegrada koji je ulovio 290 riba i sakupio 3.750 bodova. Peto i šesto mjesto zauzeli su Rogatičani Mahir Muftić i Sejdalija Bradarac sa 2.824 odnosno 1.779 bodova.

Ekipni pobjednik ovog takmičenja, “Ušće” iz Višegrada, dobio je prelazni pehar i pehar u trajno vlasništvo kao trostruki pobjednik.

Zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju sa diplomama dobili su po tri prvoplasirana takmičara u svakoj disciplini i kategoriji i istovremeno stekli pravo da regiju “Drina I” zastupaju na republičkom takmičenju sportskih ribolovaca u Bosanskoj Dubici.

Odavde će na Savu poći 18 takmičara – 14 iz Višegrada, tri iz Rogatice i jedan iz Goražda.

Na kraju riječ – dvije o organizatoru ovog takimčenja, Organizaciji “Bereg” iz Rogatice. Još jednom su pokazali i da imaju gdje i da mogu i umiju organizovati i veća takmičenja.