“Gornja Drina” spas za gornje Podrinje

30.09.2012.

Rijeka Drina - Foča

FOČA – Projekat izgradnje sistema “Gornja Drina” predstavlja značajan razvojni iskorak na opštinu Foča, jer će otvoriti nova radna mjesta, a u opštinski budžet, po osnovu poreza i koncesionih naknada, svake godine obezbjeđivati značajan prihod, navodi se u zajedničkom saopštenju opštinskih odbora SNSD-a, SDS-a, SP-a, SRS “Dr Vojislav Šešelj” i SNS.

Ove stranke ističu da su neistinite tvrdnje načelnika opštine Foča Zdravka Krsmanovića da je rijeka Drina prodata i da će od ovog projekta imati samo štetu.

“Protiv ovog kapitalnog projekta, koji donosi prosperitet cijelom regionu, jedino su neke sarajevske političke partije i načelnik opštine Foča”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je činjenica da je strateški partner u ovom projektu renomirana njemačka kompanija “RWE”, svjetski energetski gigant sa kojim je i Srbija potpisala sličan ugovor, najbolja garancija da će svi aspekti projekta, od ekoloških do socijalnih, biti na nivou standarda EU i da će sve studije izvodljivosti biti na uvidu javnosti.

“Nezaposlenost i socijalno stanje stanovništva Foče je iz godine u godinu sve teže i jedino rješenje za izlazak iz takvog stanja su velike investicije kakav je projekat `Gornja Drina` i njegovo osporavanje predstavlja direktan atak na standard građana i budućnost Foče”, navodi se u saopštenju.

Ove partije podsjećaju da je Skupština opštine Foča na posebnoj sjednici jednoglasno podržala projekat izgradnje sistema “Gornja Drina” koji je vrijedan 460 miliona evra.

Krsmanović se protivi izgradnji hidroenergetskog sektora “Gornja Drina” i potpisivanju ugovora sa njemačkom kompanijom “RWE” i ističe da je spreman da pokrene referendum na kojem će se građani izjasniti da li “za” ili “protiv” ove investicije.