Intervju sa načelnikom Opštine Čajniče Brankom Roljićem

10.09.2012.

Čajniče - Branko Roljić

ČAJNIČE – Izrazito nerazvijena opština Čajniče, uspjela je do sada ostvariti neke od infrastrukturnih projekata.

Koliko ste za vrijeme svog mandata uložili sredstava u infrastrukturne projekte u Opštini Čajniče?

-Odprilike je za takve projekte izdvojeno oko 6 miliona maraka. Pomenuću projekte za koje je utrošen ovaj novac, a izdvojio bih puteve koji su uradjeni na prostoru opštine Čajniče. A sfaltirali smo put u dužini od 18 kilometara Čajniče-Zaborak, zatim put Luke-Barice u dužini od jednog kilometra, uradjen je i put Gaj-Kopuša, asfaltiran je i dio puta do sela Ponikve i nastavićemo dalje raditi, kako bi završili asfaltiranje čitavog puta. Dalje što je uradjeno od infrastrukture jeste Dom Kulture, zgrada opštine, renovirana je i gradska rasvjeta, a onaj po meni najznačajniji odradjeni projekat do sada je, rekonstrukcija vodovoda. Prva faza ovog projekta, koštala je 1.milion maraka, s tim što moram pomenuti ovogodišnju nezapamćenu sušu, a ljudi su cijelo to vrijeme imali vodu, upravo zahvaljujući kvalitetno odradjenom ovom projektu i to je za mene jedna od najvažnijih investicija na našoj opštini, jer je najviše od koristi gradjanima. U starom vodovodu bile su željezne cijevi, koje su vremenom trulile i u kojima se miješala kanalizacija, te je postojala ogromna opasnost od mogućih zaraza, a sa izgradnjom novog vodovoda, riješen je i ovaj problem.

Da li je kanalizacija uredjena poput vodovoda na području Opštine Čajniče?

– Da, nismo još ušli u drugu fazu, ali ovo što je uradjeno, jeste to, da je riješen problem gdje nam se više ne miješaju vode i kanalizacije, još nismo uspjeli da napravimo kolektor prečišćavanja, čija je izgradnja već planirana, te će i to uskoro biti riješeno.

U kakvoj su korelaciji, odnosno kakva je saradnja lokalne zajednice i državne vlasti u Republici Srpskoj?

– Mi smo izrazito nerazvijena opština, a pomenuo sam da je u ove projekte uloženo 6.miliona, odnosno sva ta sredstva je obezbijedila Vlada, da nije bilo njih, mi ne bi mogli uraditi ništa, apsolutno da nije bilo saradnje sa Vladom, ne bi bilo ni ostvarenih niti realizovanih projekata.

Kako se Vi borite sa socijalnim karakterom budžeta naše opštine?

– Ne uspijevam pratiti ritam svih potraživanja, koji bi trebao pratiti, jer u čitavoj Republici Srpskoj žive samo one Opštine, koje imaju hidro-elektrane, termo-elektrane i rudnike, mi to nemamo, kasnimo sa platama, ali idemo po redu sa mjesečnim isplatama, pa dokle stignemo. Naša Opština se i dalje najviše oslanja na pomoć Vlade, na PDV i Šumsko gazdinstvo “Vučevica”, koje je počelo raditi sada daleko bolje i isplaćuju nam svoja dugovanja, našli su kupca, kojeg ranije nisu imali.

Mislite li da će se u Čajniču pokrenuti privredni giganti?

– Mi smo imali dva velika giganta “Stakorinu” i “Trikotažu”, da se zna da su isti prodati prije, nego li smo mi došli na vlast. Pokušali smo sada i uspjeli da zadržimo “Stakorinu”, da sačuvamo mašine. Tražimo kupca i izgleda da smo na pravom putu, a “Trikotaža” je pretvorena u Tvornicu vode, za koju očekujem da će početi sa radom, jer je do sada ispunila sve uslove.

Bilo je obećanja, a zatim ni jedno nije ispunjeno do sada, šta će biti dalje, da li ste sigurni da će “Tvornica vode” konačno početi sa radom?!

– Da, u razgovoru sa vlasnikom Vladimirom Gutićem, nadjen je i kupac, ispunjeni su svi uslovi i zbog toga smatram da nema razloga da “Tvornica vode” ne počne sa radom.

Kakvo je stanje po Vama u obrazovanju, kulturi i zdravstvu u Čajniču?

– Sa školstvom sam zadovoljan. Školstvo radi po njihovom nastavnom planu i programu, pošto sam u školi radio dugi niz godina i znam da rade izuzetno dobro. Sa zdravstvom nisam zadovoljan, konkretno sa radom ljekara, čini mi se da ne rade posao kako bi trebali raditi i sa tim ispaštaju opet gradjani. U zdravstvu sve reguliše Zakon, te su s toga i direktoru vezane ruke, doktore štiti Zakon na koji direktor ne može uticati, a rješenje jednostavno vidim u promjeni Zakona, da bi direktor mogao dalje sprovoditi svoje Odluke.

Šta je sa kulturom u Čajniču?

– Mi smo opremili Kulturni centar, koji je izuzetno dobar, prostorije su uradjene na zavidnom nivou. Imamo KUD “Izvor” koji dobro radi svoj posao, medjutim  i kulturu bi trebali dovesti na veći nivo, tako što bi pored narodnih guslara i pjevača, trebali dovesti više pozorišta i ozbiljne muzike, to nam zaista nedostaje, ali u svemu je problem novac, kako bi ovo isfinansirali i sproveli u djelo.

Šta bi po Vama bilo i kako bi izgledalo najbolje rješenje za Opštinu Čajniče?

– Mi se moramo osloniti na ono što imamo i ne smijemo zavisiti niti od Vlade, niti od bilo koga. Poštujući tu moju zamisao, mi smo štampali knjigu prije godinu dana, gdje smo ispitivali područje Opštine Čajniče, pronašli i izveli ono što mi možemo uraditi. Znači, provjeravajući naša prirodna bogatstva, napravili smo i četiri projekta za hidro-centrale. Imamo kvarcit, koji je izuzetno kvalitetan na području Opštine Čajniče, te je ispitan i njegov kvalitet, koji je veoma dobar. Dalje, moramo se osloniti na Vjerski turizam, pokrenuti i hotele koje su uzeli privatnici, pogotovo moramo aktivirati Metaljku, koja je bila vazdušna banja i da je pretvorimo u turistički centar. Ono što moramo uraditi, jeste da formiramo Poljoprivrednu Zadrugu. Mi to sada možemo uraditi, prije nismo mogli, jer je sada Opština dobila svu imovinu bivše “Sloge”. Formiraćemo Zadrugu i daćemo je stručnjacima i neka prave programe kojima bi oživjeli sela u kojima smo sada napravili infrastrukturu, znači da će se nesmetano moći obavljati otkup proizvoda koje naprave seljaci, poljoprivredni proizvodjači. To je ono što Opština Čajniče ima i mi se na to moramo osloniti.

Kada ćete konkretno početi sa realizacijom projekta Zemljoradničke Zadruge?

– Zadužio sam već inžinjere, koji će napraviti, a Opština će im registrovati Zadrugu i to će biti uradjeno za nekih dvadesetak dana i onda će moći prenijeti imovinu “Sloge”, praviti projekte i raditi dalje.

Turizam je pokretač razvoja svake opštine, kako mislite pomjeriti sa mrtve tačke turizam ovog mjesta?

– Od privatnika koji su do sada pokupovali hotele, nismo imali nikakvog boljitka. Trenutno kontaktiram sa drugim ljudima, koji imaju namjeru da odkupe hotele od sadašnjih vlasnika. Kada je u pitanju Vjerski turizam, dali smo staru zgradu Opštine Crkvi, koja tu planira izgraditi konak u budućem periodu, kako bi u sklopu svog tog turizma, pokušali da udjemo i u seoski turizam, da vidimo šta bi mogli od toga uraditi i kako narodu dati stimulaciju?!

Šta je po Vama najznačajniji rezultat Lokalne Opštinske Uprave?

– Ovaj put bih čestitao Lokalnoj Opštinskoj Upravi, nisam to uradio jednom. Od kada sam došao, nisam dobio ni jednu primjedbu od bilo koje stranke, svi su odmah dobili sve ono što su trebali. Nemam apsolutno ni jednu primjedbu na rad Opštinske Uprave. U pošti koju otvaram redovno, nisam našao ni jednu primjedbu, jedino sam dobio pohvale na račun Opštinske Uprave i rada organa Opštine.

Šta očekujete od predstojećih izbora?

– Kampanja je krenula, pa normalno da svi mi koji smo kandidati, očekujemo pobjedu, kako ja, tako i moji protiv kandidati, a vidjećemo šta će se desiti, kaže načelnik Opštine Čajniče Branko Roljić.