Iz ekonomsko-socijalne komponente uloženo 4,6 miliona KM

27.09.2012.

Srebrenka Golić u Rogatici

ROGATICA – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i načelnik opštine Rogatica Radomir Jovičić istakli su danas da je ova vlada od 2007. do 2012. godine uložila 4.676.000 KM iz ekonomsko-socijalne komponente za infrastrukturne projekte u ovoj opštini.

Golićeva je rekla novinarima nakon sastanka da su iz ovih sredstava modernizovana tri lokalna puta. Ona je naglasila da je data i budžetska podrška Vlade Republike Srpske sa više od šest miliona KM opštini Rogatica od 2008. do 2012. godine.

Golićeva je navela da su u opštini Rogatica raspuštena dva kolektivna centra 2011. godine, a izgrađen je jedan objekat sa 14 stanova, gdje su korisnici kolektivnih centara dobili trajan smještaj.

Prema njenim riječima, od 2006. do 2011. godine za smještaj izbjeglih i raseljenih lica u ovu opštinu uloženo je više od četiri miliona KM.

“Od 2008. do 2011. godine stambeno je zbrinut 41 korisnik iz boračkih kategorija, od čega nepovratnim sredstvima šest korisnika, a 35 korisnika je zbrinuto u stanovima za šta je uloženo oko milion KM”, rekla je Golićeva.

Ona je dodala da je na području ove opštine nezbrinuto još 56 korisnika iz boračkih kategorija, od kojih je 48 apliciralo za nepovratna novčana sredstva, a sedam korisnika zahtijeva stanove.

Golićeva je napomenula da se broj stanova na kojima ne postoji stanarsko pravo vraća jedinicama lokalne samouprave, tako da opština Rogatica očekuje povrat stanova da bi mogla da rješava stambeno pitanje ovih kategorija.

Ona je rekla da je Vlada Republike Srpske za 3,7 miliona KM kupila Fabriku prečistača koja sada ima 20 zaposlenih, a AD Stara gora vraćena je u sastav Šumskog gazdinstva “Sjemeć” iz Rogatice, koje je jedno od najuspješnjih u Srpskoj.

Golićeva je podsjetila i da je Vlada Republike Srpske dala 1,1 milion KM pomoći izvozno orijentisanim preduzećima u ovoj opštini u protekle dvije godine.

Prema njenim riječima, opština Rogatica kreditno će se zadužiti 50 odsto kod Evropske investicione banke za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, a obezbijeđen je i dio grant sredstava.

Golićeva je najavila da će se na području opštine Rogatica u narednom periodu raditi i na rješavanju problema bespravo sagrađenih objekata kojih u Republici Srpskoj ima ima 82.000.

Načelnik opštine Rogatica Radomir Jovičić rekao je novinarima da je ova lokalna zajednica za protekle četiri godine u razne projekte uložila oko 20 miliona KM, uz pomoć Vlade Republike Srpske, te kreditna sredstva Investiciono-razvojne banke.

Jovičić je naveo da je tokom sastanka sa Golićevom bilom riječi o prostorno-planskoj dokumentaciji, projektima putne infrastrukture, rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže i nekim aktuelnim zakonskim rješenjima.