Karavanskim putem do raftinga na Tari

SRNA - 24. septembra 2012. 058.ba

Rafting

FOČA – Rafting klubovi iz Foče traže da se osposobi stari karavanski put na desnoj obali Tare koji bi omogućio da se do polazne tačke za rafting rijekama Tara i Drina – Brštanovice dolazi iz Republike Srpske i time izbjegnu brojni problemi oko prelaska granice sa Crnom Gorom, koje rafteri sada imaju.

„Turisti, kojih je iz godine u godinu sve više, trpe zbog prelaska granice u Crnu Goru. Nekada čekaju i po nekoliko sati da granična policija i carinici pregledaju dokumente“, rekao je predsjednik Udruženja rafting klubova „Tara-Drina“ Foča Miroslav Davidović.

On je naveo da i vlasnici rafting klubova, koji su ovu turističku djelatnost podigli na zavidan nivo, trpe zbog neriješenog međudržavnog prelaska granice.

„Prisiljenji smo da prelazimo državni granični prelaz na Humu, Šćepan Polju i tu dolazimo do granične službe BiH. Prelazimo na crnogorsku stranu i doživljavamo razne traume i mi i naši gosti pogotovo. Znači to što nas tišti je putna komunikacija do polazišne tačke Brštanovice“, istakao je Davidović.

Fočanski rafteri imaju rješenje kako bi sačuvali ovaj dragulj turističke ponude u BiH – rekonstrukcija starog karavanskog puta od 15 kilometara.

„Već smo izvodili inženjere i uradili jedan predprojekat koji ne zahtijeva mnogo sredstava kako bismo osposobili taj dio puta i tako omogućili našim turistima da nesmetano dolaze do polazišne tačke najatraktivnijeg dijela Tare“, kaže Davidović.

U Udruženju rafting klubova Foča očekuju podršku Vlade Republike Srpske.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske saopštilo je ovim povodom da su sa kolegama iz Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore dogovorili da se pojednostavi procedura prelaska granice u turističkoj sezoni.

S tim u vezi, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u saradnji sa nadležnim ministarstvom Crne Gore dogovorilo da se u toku turističke sezone, pojednostavi procedura prelaska granice na vangraničnim prelazima, što će biti definisano posebnim Protokolom.

„Posebnim Protokolom biće definisani i jednaki uslovi privređivanja za raftere obje države, što usaglasiti opština Plužine i Foča“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske ističe da će ova dva protokola biti potpisana između graničnih policija BiH i Crne Gore, te između opština Plužine i Foča, a biće sastavni dijelovi Protokola kojeg će potpisati Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore.

„Na sastanku koji je održan u julu mjesecu, 2012. godine, opštine Foča i Plužine, su na osnovu dogovora ministarstava obje strane, preduzele aktivnosti na rješavanju navedenih problema“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo trgovine i turizma Srpske dodalo je da svake godine putem javnog konkursa dodjeljuje sredstva za razvoj turizma, ali da ove godine nisu zaprimili zahtjev za obnovu i izgradnju puta od opštine Foča i Udruženja rafting klubova ove opštine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , ,