Kopanje nikla bi ugrozilo zdravlje građana Srbije i Srpske

SRNA - 16. septembra 2012. 058.ba

Emir Kusturica

INFO – Srpski režiser i direktor Parka prirode “Mokra gora“ Emir Kusturica upozorio je da bi kopanje nikla na Mokroj gori, u Vrnjačkoj banji i Topoli bilo direktan udar na zdravlje građana Srbije i Republike Srpske.

“Požar se još nije ni ugasio, a već nam prijete neki anonimni rudari”, reagovao je Kusturica na najavu srpskog ministra rudarstva Milana Bačevića da jedna strana kompanija već istražuje ležišta ovog teškog metala.

Iskopavanje rude bi se, kako je ranije rekao ministar Bačević, obavljalo na području Topole, na graničnom pojasu između Vrnjačke Banje i Trstenika i na potezu između Mokre gore i Republike Srpske.

“Ne vjerujem da ministar želi da jednu veliku pobjedu pretvori u poraz izazivanjem ekološkog samoubistva Srbije”, rekao je Kusturica za “Večernje novosti”.

On je podsjetio na “bitku” koja je već vođena za Mokru goru sa „Dinara niklom“, te naveo da je na kraju te bitke svima bilo jasno da bi u radijusu od 100 kilometara odmah oboljelo 40 odsto ljudi kada bi se otkopala prva lopata nikla i kada bi krenulo odvajanje rude od otpada.

“Kada bi se ista lopata zakopala u Topoli, ona više ne bi postojala, a Čačak bi odmah obolio,” rekao je Kusturica.

On je podsjetio da je vlada Vojislava Koštunice Mokru goru, koja se naslanja na Nacionalni park „Tara“, označila kao zaštićenu zonu.

Kusturica naglašava da je eksploatacija nikla luksuz koji sebi dozvoljavaju samo velike države kao što su Rusija, Kanada ili Turska, koje žrtvuju čitave oblasti zbog trajnog zagađenja koje nastaje tokom prerade rude nikla.

On navodi da bi “bilo strašno da Šumadija bude otrovana upravo kad je Srbija poslije dugo vremena izabrala predsjednika Šumadinca.

“Mokra gora pobijediti mora”, poručio Kusturica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,