Krda divljih svinja opustošila imanja

Glas Srpske - 24. septembra 2012. 058.ba

Imanje

FOČA – Čopori divljih svinja upali su u selo Điđevo, koje je udaljeno oko četiri kilometra od Foče i pričinili mještanima nezapamćenu štetu.

Ogorčeni mještani kažu da se zbog suše i nedostatka hrane divljač sve više spušta u naseljena mjesta, a posljednjih mjesec divlje svinje redovno uzrokuju ogromne štete na njihovim njivama i imanjima.

Mještanin Điđeva Anđelko Veljović, kaže da su divlje svinje prije nekoliko dana napravile nezapamćenu štetu.

– Ovo što je urađeno ogromna je šteta. Vjerovatno da je u pitanju bilo krdo svinja koje je uništilo preko 15 dunuma zemlje. Mladi voćnjak je uništen, ostala je pustinja. Svinje su maltene došle uz kuću bez obzira na to što su mnogi seljani pravili strašila i na druge načine ih tjerali – priča Veljović i dodao da su više apelovali na lovačka društva da se napravi hajka i poručio da će se obratiti opštini da nam se nadoknadi šteta.

Njegov komšija Radovan Veljović kaže da ni traktori ne bi uspjeli preorati ono šta su za noć uradile divlje svinje.

– Ovo se nikad neće moći vratiti u prvobitno stanje. Biće potrebne godine da se ovo poravna i oporavi. Osim što smo u gubicima, svi strahujemo jer je u pitanju divlja životinja – kaže Veljović.

U Šumskom gazdinstvu “Maglić” Foča, koje gazduje lovištima na prostoru opštine, kažu da divlje svinje do kuća silaze isključivo u potrazi za hranom.

– Preduzimamo adekvatne mjere i na hranilištima, ali to je divljač koja je aktivna i noću i tako pravi štetu. Ove godine ćemo i ranije otvoriti lov na svinje, 29. septembra, i nastojaćemo da ovu vrstu divljači svedemo na podnošljivo brojno stanje – rekao je Božo Paprica iz Šumskog gazdinstva “Maglić” Foča.

Stručnjaci kažu da su svinje najinteligentnije životinje, što se može vidjeti i po načinu na koji “brste” kukuruz i voćnjake. Kažu da svinje neće da jedu svašta, već biraju samo sortu slatkastog hibrida, a kada utrče u parcelu, znaju da se zaštite, jer do puta ništa ne jedu kako bi se sakrile u svojoj namjeri.

Osim divljih svinja štetu prave i medvjedi kojih je najviše u čelinačkim šumama, zbog čega se strah mještana se iz dana u dan opravdano povećava, a nedavno je jedan mještanin ubio mečku gotovo na kućnom pragu.

– Mnoga sela su opustjela, stoke je sve manje, a na nekadašnjim pašnjacima odavno je nema. Prestale su se i njive obrađivati u višim predjelima. Osim toga, presušili su brojni izvori u brdima. Sve to natjeralo je medvjede da se u potrazi za hranom i vodom spuštaju do same rijeke Vrbanje – istakli su čelinački lovci.

Opština ne pomaže

U Opštinskoj komisiji za procjenu štete od nezaštićene divljači kažu da se, prema važećim propisima, šteta ne nadoknađuje za uništeno poljoprivredno zemljište, već samo ako je nanesena stočnom fondu i ako je veća od 1.000 KM, a i tada samo 30 odsto.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,