Na promjene temperature reaguju i bolesni i zdravi

06.09.2012.

Promjena temperature

INFO – Na promjene temperature i vlažnosti reaguju bolesni i zdravi, a glavni krivac za neprilagođavanje je hipofiza.

Osim hroničnih bolesnika (srčana, plućna i psihijatrijska oboljenja) sve češće se na tegobe izazvane naglim promjenama vremena žale i zdravi.
Vremenski faktori koji najviše utiču na zdrave su temperatura, vlažnost vazduha i visina vazdušnog pritiska, a posebno u slučaju da su premoreni i konstantno izloženi stresu.

Umor i stalni stres pospješuju lučenje neurotransmitera i hormona koji smanjuju odbrambene i regulacione mehanizme organizma. Zbog toga tijelo ne može odgovarajuće da reguje na spoljašnje promjene.

Glavni krivac za to neprilagođavanje je hipofiza, koja jače luči hormone odgovorne za pojavu nemira i razdražljivosti, a istovremeno se smanjuje lučenje endorfina, prirodnog analgetika koji snižava prag bola tako da meteoropate osjećaju glavobolju i bolove u kostima.

– Na vremenske promjene osjetljivije su žene, tinejdžeri do petnaeste godine i stariji od 45 godina.

Tinejdžeri doživljavaju velike promjene, hormonske, psihičke i fizičke, koje ih čine osjetljivijim na vremenske prilike. Obično imaju jače glavobolje i brzo mijenjaju raspoloženje – kaže dr Viktor Ognjenović iz “Belmedika” i naglašava da su, kada je riječ o ekstremnim temperaturama, najosjetljivija djeca, jer nemaju dovoljno razvijen termoregulacioni sistem.

Na kolebanje vazdušnog pritiska podjednako reaguju i oni sa nižim i sa višim krvnim pritiskom.

Kada spoljašnji pritisak pada, oni sa nižim krvnim pritiskom osjećaju pospanost, umor, glavobolju i bezvoljnost, a u slučaju da raste atmosferski pritisak, oni koji inače boluju od povišenog krvnog pritiska mogu da osete uznemirenost, preznojavanje i pulsirajuću glavobolju.

Meteoropate mogu da olakšaju tegobe tako što će da popiju čaj od kamilice, lipe, lincure ili gloga i tako smanje napetost.

Kad je napolju baš toplo, treba piti dva do tri litra tečnosti, najbolje vode, da bi se spriječila dehidratacija i organizmu osigurao san.

Preporučuje se uzdržavanje od alkohola i kalorične hrane jer pojačavaju razdražljivost.