Nedostatak hrane prijetnja stočnom fondu

12.09.2012.

Nikola Simić

VIŠEGRAD – Sušno ljeto i nedostatak stočne hrane umnogome će zaprijetiti smanjenju stočnog fonda u opštini Višegrad, ukoliko stočari na vrijeme nisu obezbijedili dodatne zalihe, rekla je poljoprivredni inspektor Marica Jovanović iz Višegrada.

Jovanovićeva ističe da poljoprivrednici raspolažu stočnim fondom od 2.000 grla goveda i oko 8.500 ovaca.

Poljoprivrednik Stanislava Simić iz sela Koritnika kod Višegrada kaže da je i proteklih godina bilo suše, ali da ovakva nije zapamćena, jer je trava spržena i više je i nema.

“Kravama odavno polažemo sijeno pripremljeno za zimu, a ovce izgonimo da pasu tu sasušenu travu. Kada tokom zime nestane sijena, prodavaćemo stoku”, ističe Simićeva.

Poljoprivrednik Nikola Simić iz istog sela rekao je da je pripremio 1,5 vagon sijena, ali je dosad potrošio “25 tovara”. “Dodatno se obezbjeđujem slaganjem slame, žanjem šašu od kukuruza i prikupljam repu i tikve po njivi da i njima hranim stoku”, objašnjava Nikola.

Poljoprivrednik Slavenko Mikavica iz Budimlije kaže da je dodatno kupio sijeno i da se nada da će nekako “preturiti zimu”, makar stoka bila i mršava, a Jeremija Kepić iz sela Bijelo Brdo podsjeća da su seljaci nekada u nedostatku hrane za stoku kresali lisnike, posebno za zimsku prihranu ovaca.

“Ako suše ovako nastave moraćemo to ponovo činiti”, ističe Kepić.

Kiša u Višegradu, prema podacima Meteorološke stanice, nije pala više od dva mjeseca, što nije zabilježeno u posljednjih 50 godina.