Nema lijeka za tumor, pacijenti u panici

Glas Srpske - 12. septembra 2012. 058.ba

Lijekovi

INFO – Oboljeli od malignih oboljenja koji za svoje liječenje moraju da uzimaju lijek „glivek“ u panici su zbog toga što već gotovo 20 dana ovog lijeka nema u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

Banjalučanin Zdravko Malbašić rekao je „Glasu Srpske“ da je ogorčen jer njegova 43-godišnja kćerka, koja ima tumor na plućnom krilu, ne može da dobije lijek jer ga na Klinici za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka jednostavno nema.

– Ne znamo šta da radimo! Ovaj lijek moja kćerka pije skoro godinu i potreban joj je svakog dana, ali već duže od dvije sedmice ga nema na klinici. Ljekari nas tješe i obećavaju da će svakog dana stići, ali ništa od toga. Nemamo vremena za čekanje – priča bespomoćno Malbašić.

Lijek „glivek“ se može nabaviti u pojedinim apotekama u RS, ali, kako kaže Malbašić, veoma je skup, jer samo jedna kutija košta oko sedam hiljada maraka.

– Zaista ne znam šta da radimo. Kako smo čuli, lijeka nema zato što Fond zdravstvenog osiguranja nema novca da ga nabavi. Ruke su nam vezane, jer nemamo novca da kupimo ovaj lijek na tržištu – istakao je Malbašić.

U UKC-u Banjaluka su rekli da je snabdijevanje lijekom „glivek“, te ostalim citostaticima regulisano Ugovorom za snabdijevanje citostatičkim i pratećim lijekovima, koji je potpisan sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS, te da njihova apoteka svakog mjeseca dostavlja potrebe klinika, koji u skladu s tim vrši nabavku lijekova.

– Ukoliko dođe do problema u isporuci lijekova, čije rješavanje nije pod našom jurisdikcijom, pacijentima obezbijedimo određeni lijek, odnosno uvijek nastojimo da mu damo adekvatnu zamjensku terapiju – kazali su u UKC-u Banjaluka.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS rekli su da se citostatik „glivek“ nabavlja putem međunarodnog javnog tendera, koji sprovodi Fond, na osnovu potreba zdravstvenih ustanova.

Istakli su da je procedura nabavke lijeka sprovedena na vrijeme.

– Ugovorena je dovoljna količina lijeka za sve zdravstvene ustanove u Srpskoj, kojima lijekove isporučuje dobavljač. Kontaktirali smo sa dobavljačem, koji bi trebalo da do kraja ove sedmice isporuči lijek UKC-u – istakli su u Fondu.

Refundacija troškova

U FZO RS su naglasili da će, ako se desi da nekog lijeka sa liste lijekova u bolnici ili apoteci nema, osiguranim licima koja su sama nabavila lijek Fond refundirati troškove.

– Uz zahtjev za refundaciju, koji se podnosi u nadležnoj poslovnici Fonda, neophodno je priložiti originalan račun, kao i medicinsku dokumentaciju iz koje je vidljivo da im je taj lijek propisan, kao i dokaz da bolnica nije imala odgovarajući lijek na raspolaganju – istakli su u Fondu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,