Pad cijena goriva, poskupljuje gas

Glas Srpske - 05. septembra 2012. 058.ba

Gorivo

INFO – Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj pojeftiniće u toku sedmice od tri do pet feninga po litri, potvrdili su u Udruženju vlasnika benzinskih pumpi.

Predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS Ljubo Stević istakao je da će benzini najvjerovatnije pojeftiniti za dva ili tri feninga, dok će dizel biti jeftiniji za oko pet feninga.

– Pojeftinjenja će sigurno biti, ali još uvijek ne znamo tačno za koliko će cijene biti niže – naglasio je Stević.

Na benzinskim pumpama takođe su potvrdili da bi idućih dana trebalo da dođe do pojeftinjenja goriva.

U banjalučkom „Krajinapetrolu“ istakli su da će do pojeftinjenja za dva do tri feninga po litru najvjerovatnije doći krajem sedmice.

– Vidjećemo kretanja na ostalim pumpama, ali mislim da će doći do pada za dva do tri feninga – istakli su na ovoj pumpi i dodali da će doći do poskupljenja autogasa i to za šest feninga.

Autogas u „Krajinapetrolu“ trenutno košta 1,16 maraka, „evrodizel“ 2,54 KM, benzin 95 košta 2,56, dok benzin super 98 košta 2,63 KM po litru.

Na pojedinim pumpama juče su istakli da za sada nemaju nove cjenovnike, te da će, ukoliko bude sniženja, ono biti tokom sedmice.

Od početka godine na pumpama u RS su 23 puta mijenjane cijene goriva. U tom periodu gorivo je mnogo više puta poskupjelo nego što je pojeftinilo.

Cijene goriva bile su najviše polovinom aprila ove godine kada je super 98 dostigao cijenu od 2,66 KM po litri, dok je tada dizel koštao 2,51 KM.

S druge strane, cijene goriva u regionu nastavljaju da rastu. Tako je hrvatsko Ministarstvo privrede objavilo najviše maloprodajne cijene naftnih derivata za sljedećih 14 dana, a gorivo će poskupjeti do 30 lipa po litri.

Nove cijene naftnih derivata u Hrvatskoj približile su se najvišem ovogodišnjem nivou koji je zabilježen u prvoj polovini aprila, prenose hrvatski mediji.

Nafta

Pad dolara u odnosu na evro izazvao je i rast cijena nafte na svjetskom tržištu, uprkos tome što su rafinerije u Meksičkom zalivu nastavile sa radom poslije prolaska uragana „Ajzak“, prenose agencije.

Berza u Njujorku nije radila zbog produženog vikenda povodom praznika Dana rada u SAD. U Londonu je cijena sirove nafte „brent“ iz Sjevernog mora porasla za 15 centi i sada je 115,93 dolara po barelu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,