Pokrivanje Hrama Svetog Save u završnoj fazi

17.09.2012.

Hram Svetog Save u FočiFOČA – Pokrivanje Hrama Svetog Save u Foči ulaze u završnu fazu, zahvaljujući 1.400.000 KM koje je Vlada Republike Srpske doznačila Odboru za izgradnju.

Predsjednik Građevinskog odbora Svetosavskog hrama u Foči jerej Nenad Tupeša potvrdio je danas novinarima da se ovih dana privodi kraju betoniranje centralne kupole na hramu.

On navodi da će se nakon toga pristupiti konačnom ukrovljavanju hrama bakarnim pokrivačem, za šta je sredstva obezbijedila Vlada Srpske.

Očekuje se da hram, čija je gradnja počela 2006. godine, biti najveći pravoslavni hram u BiH, a treći na Balkanu.

Tupeša navodi da je Vlada u dvije tranše na račun Građevinskog Odbora doznačila ukupno 1,4 miliona KM, što je značajno doprinijelo ubrzanju radova na ovom hramu, koji će imati površinu veću od 1.500 metara kvadratnih.

Jerej Tupeša navodi da je nemjerljiv doprinos u gradnji najvećeg hrama u BiH dao narod Foče, koji punih 350 godina, u vrijeme turskog ropstva, nije imao svoju bogomolju.

Blagoslov za izgradnju Svetosavskog hrama svojevremeno je dao patrijarh Pavle, dok je idejni projekat napravio protomajstor Peđa Ristić iz Beograda.

Dužina hrama iznosi 50 metara, širina 30, a visina više od 30 metara.

U Odboru za izgradnju potvrđeno je da će o Pokrovu, 14. oktobra, sabornom prazniku hrama u Foči biti osveštano 10 crkvenih zvona, koje su razni donatori i pojedinci proteklih godina darovali za ovaj hram u izgradnji.