Prva liturgija krajem godine

Glas Srpske - Radmila Đević - 27. septembra 2012. 058.ba

Hram Svetog Save u Foči

FOČA – Zahvaljujući dobrovoljnim prilozima vjernika i donacijom Vlade RS od 1,4 miliona maraka ubrzana je gradnja hrama Svetog Save u Foči, a prva liturgija bi trebalo da bude služena krajem godine.

Ovih dana betonira se centralna kupola, čijim je postavljanjem hram na neki način krunisan, što je obilježilo dosadašnje radove.

– Ovaj narod je izdašno pomagao gradnju hrama, kao i cijela naša lokalna zajednica, pogotovo Vlada RS svojim velikim prilozima i donacijama, gdje se uvrstila u red dobrotvora i ktitora ovoga svetog hrama sa do sada najvećom finansijskom pomoći od milion i četiri stotine maraka. Bez te pomoći ovaj hram bi još dugi niz godina zahtijevao brigu i gradnju – rekao je predsjednik Odbora za izgradnju svetosavskog hrama Nenad Tupeša.

Tupeša je dodao da slijedi postavljanje bakarnog lima na kupolu, nabavljanje krstova i njihovo osveštanje koje je planirano na praznik Pokrova svete Bogorodice.

– Još je potrebno da se ovaj dom Božji zatvori vratima i prozorima, kako bi bio doveden u bogoslužbenu upotrebu, što je i naš cilj, a to je da se počne služiti liturgija u ovom svetom hramu. Naš narod će imati sluha da nam, kao i do sada, pritekne u pomoć – rekao je Tupeša.

Izgradnja hrama Svetog Save znatno je usporila 2010. godine zbog nedostatka novca, što je trajalo skoro sve do juna ove godine kada je pomoću novih donacija izvođač radova aktivno krenuo u posao.

– Dobrom organizacijom radova betonirali smo kupolu, dinamično nastavljamo sa postavljanjem hidroizolacije, pokrivanjem, daščanjem za pripremu za bakar, a stigao je izvođač pokrivačkih radova. Slijedi pokrivanje ravnih krovova, a ako vrijeme dozvoli, hram bi u novembru trebalo da bude kompletno pokriven i dijelom zatvoren – rekao je izvođač radova Savo Milovanović.

Hram Svetog Save impozantna je i veleljepna građevina ukupne korisne površine oko 1.500 metara kvadratnih, a sastoji se od šest međusobno povezanih građevinskih cjelina.

– Jedan je od većih hramova, ako ne i najveći na našem prostoru. Za tri mjeseca smo uradili mnogo posla. Počela je da se radi drvena krovna konstrukcija, poslije čega ide pokrivanje bakrom. Donatori se javljaju svakodnevno, nadamo se da će ih biti još, jer imamo veliki broj vrata i prozora, za šta će biti potreban novac – rekla je Ruža Stojanović, nadzorni organ na izgradnji svetosavskog hrama u Foči.

Šest godina gradnje

Projekat hrama Svetog Save urađen je još sredinom devedesetih godina, a gradnja je počela 2006. godine kada su izliveni temelji. Temelje novog hrama je na Pokrov presvete Bogorodice 14. oktobra 2006. godine osvetio mitropolit dabrobosanski Nikolaj. Tri godine kasnije, u oktobru 2009, osveštana su i postavljena zvona. Odbor za izgradnju poziva sve ljude dobre volje da pomognu u izgradnji ove svetinje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,