Putna komunikacija vraća život

04.09.2012.

Putna komunikacija vraća život

ČAJNIČE – Sedamdesetih godina prošlog vijeka u mjesnoj zajednici Zaborak, živjelo je oko 5.000 mještana. Postojala je u ovom kraju Zemljoradnička zadruga „Sloga“, koja se osim stočarstva i voćarstva bavila i otkupom bilja, ljekobilja i šumskih plodova. Sa aktivnostima Zadruge, ugasila se i proizvodnja čuvene rakije „zaboračka suza“, koja se kao svojevrstan brend izvozila na zapad. Danas i nakon minulog rata, vremenom se promijenilo i mnogo toga. Sa odprilike 500.stanovnika i to staračke populacije, ostalo je u ovom mjestu malo ambicije, nade i cjelokupnog napretka. U najvećoj mjesnoj zajednici na području opštine Čajniče stanovništvo se pretežno bavi stočarstvom i poljoprivredom, a od rata do danas ništa se nije mijenjalo, osim što su mladi masovno migrirali ka otvorenijim sredinama, pa se smanjio i broj djaka u istoimenoj Područnoj školi, a Zaborak ostao krajnje razudjeno naseljen.

Medjutim, ove ljude vratiće u život i nahraniti pozitivnom energijom novi tračak svijetlosti. Naime, započela je izgradnja putne komunikacije; Zaborak, Podhrid, Marenići i Kukavice u ukupnoj dužini od 6 kilometara, čiji je inicijator gradnje NVO Centar za ekonomski razvoj i socijalna prava iz Sarajeva, a sve u saradnji sa Lokalnom zajednicom i načelnikom Opštine Čajniče Brankom Roljićem.

Do ovog idejnog projekta, došla je Nevladina organizacija, koja je prije dvije godine registrovana u Sarajevu, a riječ je o Centru za ekonomski razvoj i socijalna prava, koja djeluje na teritoriji cijele BiH.

-„Naš programski cilj je prije svega edukativni i razvojni, odnosno težišno-razvojni, dok nam je osnovni cilj da vratimo povjerenje i saradnju medju ljudima u BiH, nakon svih dogadjaja koji su se desili u minulom periodu, a naš moto jeste, da gledajući u budućnost, razvijamo jednu pozitivnu energiju i komunikaciju, kao i da kroz razvojne projekte ostvarimo što širu saradnju sa Lokalnim zajednicama u odredjenim geografskim područjima koji su u našem interesu, rekao je menadžer Centra za ekonomski razvoj i socijalna prava Fadil Alihodžić.

Interesovanje ove Nevladine organizacije, usmjereno je ovih dana na opštinu Čajniče, odnosno Mjesnu zajednicu Zaborak, gdje je u toku izgradnja putne komunikacije u dužini od 6 kilometara.

Alihodžić ističe, da je u najvećem fokusu trenutno opština Čajniče, odnosno geografsko područje koje pokriva teritorija ove opštine, gdje se teži ka razvoju strategije odozdo prema gore.

„Razlog zbog kojeg smo se opredjelili baš za ovakav način razvoja, bila je vodilja kroz pitanje; “Nemoj pitati šta država može uraditi za tebe, nego pitaj šta ti možeš uraditi za državu“?! Odgovor na ovo pitanje odlučili smo potražiti u Opštini Čajniče iz više razloga, dok tu ima i uticaja lokal-patriotizma, ovo mjesto se nalazi na tromedji sa Srbijom i Crnom Gorom, te s toga mi želimo kroz ovaj projekat stvoriti predpostavke koje će putnom komunikacijom biti od opšteg društvenog interesa svim ljudima“.

Projektu izgradnje putne komunikacije u Mjesnoj zajednici Zaborak, pored Nevladine organizacije Centra za ekonomski razvoj i socijalna prava, veliki doprinos i podršku dala je i Lokalna zajednica, konkretno Opština i načelnik Branko Roljić.

Putna komunikacija vraća život

-„Mi smo ostvarili zavidnu saradnju sa Lokalnom zajednicom i načelnikom Roljićem, a pored toga što smo podpisali Memorandum o saradnji, ispunili smo i više od očekivanog i kamo sreće da ovakva praksa u budućnosti bude pozitivan primjer i drugima, kako bi se ovakvim projektima vratilo povjerenje medju ljude i stvorila osnovna predpostavka razvoja, što nam je i glavni cilj, odnosno da oživimo konkretno ovo voćnjakom bogato područje, pa je s toga putna komunikacija osnovni preduslov za sve ostale razvojne projekte, kaže Alihodžić.

Izgradnja ove putne komunikacije od velikog je značaja za Opštinu Čajniče, gdje je otvorena mogućnost za formiranje Zemljoradničke zadruge.

„Zahvaljujući Fadilu Alihodžiću i njegovoj NVO, mi smo ušli u ovaj projekat. Mogućnosti naše Opštine nisu velike, ali pomoći ćemo onoliko koliko možemo. Ovaj projekat je veoma važan za Opštinu Čajniče, naročito što je ovo voćarski kraj. Čitava Mjesna zajednica Zaborak, bogata je voćem i dalje bi kroz ovo mogli ući u korisne druge projekte, koji bi pomogli Zaborku i njegovim mještanima“, rekao je načelnik Opštine Branko Roljić.

Roljić tvrdi, da je putna komunikacija bila velika mana i nedostatak u ovom mjestu.

-„Nakon ovog projekta pokušaćemo da pokrenemo Zemljoradničku zadrugu, koja će znatno doprinjeti daljem razvoju Opštine Čajniče, a nedostatak putne komunikacije kočio je do sada realizaciju pomenutog plana. Putna komunikacija je stalno bila mana u ovoj sredini, nismo je imali. Nedavno je asfaltiran put do Zaborka, što je vrlo važna stvar, a uradićemo i ove puteve zahvaljujući upravo djelovanju Nevladinih organizacija, koje će omogućiti ovim putem povratak, rad i život ljudima u ovom mjestu, odnosno biće omogućen održivi opstanak. Mi kao izrazito nerazvijena Opština, nemamo ništa drugo izuzev što možemo raditi poljoprivredu, stočarstvo i voćarstvo, jer su nam ugašene sve gigantske firme. Sporazumom sa Fadilom, precizirali smo sve što je u mogućnosti opštine, te ćemo ispoštovati dogovoreno i biti doslijedni u ovom projektu“, tvrdi načelnik Roljić.

Nije izostala ni profesionalna podrška u ovom projektu.

-„Načelnik Roljić je učinio zaista mnogo, jer smo imali profesionalnu podršku u svakom smislu, kao i u administrativnom, odnosno motivacionom, gdje je postojala velika želja da se nama pruži podrška u svakom smislu“, naglašava Alihodžić.

Radovi na putnoj komunikaciji u Mjesnoj zajednici Zaborak, započeli su 31.avgusta, izvodjač radova uz najbolju mehanizaciju i odgovornost savjesno obavlja svoj dio posla, te je s toga završetak radova planiran za 12 radnih dana.

-„ U cilju nam je da ovaj dio zemljanog puta pretvorimo u tvrdju kolovoznu površinu makadamskog tipa, kako bi olakšali putnu komunikaciju do ovih mjesta. Ako se radovi budu odvijali po planu i ovim tempom, njihov završetak očekujemo odprilike za nekih 12 radnih dana. Ovaj put će biti od pomoći svima koji gravitiraju u ovoj sredini, a naročito u vremenski nepogodnim godišnjim dobima, gdje će im komunikacija biti dodatno olakšana“, kaže Nadzorni organ na ovom projektu Momir Dragaš.

Finansijski donator ovom projektu sa novčanim grantom od 6.000 eura bila je Vlada Češke Republike.

-„Vlada Češke Republike dala je osnovnu infuziju i pokrenula izgradnju putne komunikacije u Mjesnoj zajednici Zaborak. Novčana sredstva od 6.000 eura veoma su značajna u ovom projektu. Pored Vlade Češke, jedan od donatora je i BiH Telekom, što je za jednu Lokalnu zajednicu veoma značajna pomoć, te bez finansijske i stručne saradnje, mi i ne bi mogli realizovati ovaj projekat“, naglasio je Fadil Alihodžić.

Kako bi projekat izgradnje putne komunikacije Zaborak, Podhrid, Marenići i Kukavice bio krajnje uspiješan i realizovan u odredjenom roku, najveći doprinos daju izvodjači glavnih radova, odnosno pripadnici Oružanih snaga BiH iz derventske kasarne,koji uz adekvatnu mehanizaciju i odgovornost obavljaju najteži dio posla u ovoj Mjesnoj zajednici na teritoriji Opštine Čajniče.

Da je komunikacija najbitniji faktor u medjusobnoj saradnji i opstanku u svakom smislu, pokazalo se i ovim projektom, za koji su ljudi dobre volje, odnosno učesnici u projektu uložili velike nade i ambicije, kako bi se vratilo povjerenje i izgubljena mogućnost održivom opstanku.